Make your own free website on Tripod.com

“ Pet stvari je od fitre (sunneta) : obrezivanje, brijanje stidnih dijelova tijela, uklanjanje dlaka ispod pazuha, sjecenje nokata I potkresivanje brkova..”
 
                    Prenosi imam Buhari u “Sahihu” da je Allahov Poslanik saws rekao: “ Sunnet je ( ili od Sunneta je ) 5 stvari : obrezivanje, brijanje stidnih dijelova tijela, uklanjanje dlaka ispod pazuha, sjecenje nokata I potkresivanje brkova”. (Sahihul- Buhari 5889, 5891,2297).
Prenosi ga I Muslim u svom “Saihu”od Ebu Hurejre , kitabu - tahareh 377. Takodje se navodi u Tirmizijinom “ Sunenu” - Kitabul-edeb 2680, ali je zapocet naredbom o brijanju stidnih dijelova: “ Pet stvari je od Fitreh ( prirode - sunneta ) : brijanje stidnih dijelova, sunecenje…” U  Sunenu od Nesaija - Kitabu-tahareh 10 otpocet je naredbom o skracivanju brkova pa se kaze: Pet stvari su od  “fitre” )Sunneta :skracivanje brkova,uklanjanje dlaka ispod pazuha , sjecenje noktiju ,brijanje stidnih djelova I obrezivanje.”
                      U drugacijoj formulaciji se navodi kao brijanje pubesa : 5 stvari je od sunneta : obrezivanje, brijanje pubesa, uklanjanje dlaka ispod pazuha , sjecenje noktiju I potkresivanje brkova”. Prenose ga I Ebu Dawud,kitabu-tahareh 49: od Ammar bin Jasira da je Allahov Poslanik saws rekao : “ Doista je od Sunneta ispiranje usta I nosa “ , pa je slicno spomenuo ne pominjuci pustanje brade , dodavsi :” I obreyivanje”. Takodje ga Ibn Madye prenosi u “ Sunenu “ od Ebu Hurejre sa svojom formulacijom - kitabu - tahareh we sunenuha”  , I imam Ahmed u “musnedu” - 6 842.
 
                                     Komentar hadisa :
 
                Ovih pet znacajki moguce je izloziti kroz sledece tacke:
 Prvo : Sunecenje ( El- hitaan) je infinitiv od glagola “hatene “ sto znaci odsjeci.Hitan I hatn znaci odjeci odredjeni dio nekog dijela tijela. Ovim terminom se konkretno misli na organe sistema za razmnozavanje , tj. Suvisnu kozu koja prekriva glavu muskog polnog organa , kao I na suvisnu kozicu zenskog klitorisa , koji se uklanjaju da bi se sacuvali ostataka mokrace I necistoca. Poslanik saws nam je oporucio obrezivanje u ovom plemenitom hadisu , a  I u drugim hadisima kao sto je : “ Obrezivanje je obaveza (Sunnet ) muskarcima I pocast zenama”. (Mu’dzemul-kebir od Taberanija , 7112 , 7113, Fethul-bari 1353-10).
                       Stoga je obrezivanje za muslimane obavezan sunnet na stepenu wadziba (storoge obaveznosti) po misljenju velikog broja ucenjaka. Imam Safija smatra to lijepo uciniti sedmi dan nakon rodjenja djeteta , a Muhamed saws je klao Akiku kurban za Hasana I husejna I obrezao ih sedmog dana nakon rodjenja , kako to prenosi Bejheki .
                       Istrazivanja su potvrdila brojne medicinske koristi od obrezivanja , te pojasnila da neobrezivanje kod muskaraca moze rezultirati brojnim venericnim oboljenjima  kao sto su gonoreja, triper , pa cak I rak glave polnog organa koji spada u najzesca I najbolnija kancerogena oboljenja.
                        Vecina ovih bolesti nastaje kao rezultat djelovanja bakterija, necistoca I mikroorganizama koji se nadju izmedju glave polnog organa I suvisne koze koja ga prekriva (preputium).Muhammed saws nam je naredio da tu kozicu operativno-hiruskim putem obrezivanja uklanjamo jos od doba ranog djetinjstva.Ova kozica predstavlja povoljnu sredinu za necistoce, znoj I masti koje lijece masne zlijezde ,a I za ostatke mokrace ,tako da ju je tesko ocistiti od svega pomenutog, pa to podrucje biva pogodno tle za raznovrsne vinovnike bolesti , a da ne govorimo o neprijatnom mirisu kojim rezultiraju sve te necisti. Izazivaci zaraznih bolesti se sa kozice premestaju na uretru ( mokracni kanal) , odatle na mokracnu besiku , te konacno na bubrege , ili iz  mokracne besike (prostate ) idu jajovodom ka mosnama I mokracnoj cijevi razarajuci Ih ili potpuno unistavajuci , sto nekada zna rezultirati sterilitetom ,da ne pominjemo brojne zestoke bolove. Kada se zarazeni nekom od ovih bolesti ozeni , velika je vjerovatnoca da ce se bolest  prenijeti na suprugu , sto moze izazvati vaginalna zapaljenja I zapaljenja grla materice I bratolinitis zlijezda. Nekada virusi stizu I u samu matericu te izazivaju kancerogena oboljenja ,a nekada rezultiraju I apsolutnim sterilitetom, da ne govorimo o teskim bolovima koje izazivaju ova gnojna zapaljenja, kao I alergijska oboljenja po citavom tijelu. Stoga obrezivanje muza predstavlja jak faktor u ocuvanju zeninog zdravlja od brojnih venericnih oboljenja sistema organa za razmnozavanje. Takva oboljenja se cesto zavrsavaju brojnim opakim bolestima, kao sto je rak materice, koji se zastrasujuce brzo siri.
                       Neka stanja prisile covjeka na obrezivanje cak I bez njegove volje, da bise izlijecio a ne da bi izvrsio Sunnet Allahova Vjerovjesnika saws. Od tih stanja su poremecaji kada kozica biva uska ili se slijepi sa glavicem sto rezultira brojnim bolestima. , teskim mokrenjem itd. Lijecnici zakljucuju da se bolesti reproduktivnog sistema(sistema za razmnozavanje) pojavljuju I pogorsavaju cesce kod neobrezanih osoba.
                        Obrezivanje zene se u serijatu naziva “el-hafd”.Predstavlja izvrsivanje Poslanikove volje saws , te pocast I olaksanje za zenu sa druge strane. Jer, taj dijo tijela koji se odstranjuje je najsenzibilniji dio tijela, pa ako bude prevelik moze izazvati vecu sexualnu nadrazljivost zene, narocito prije braka , kao sto nekada moze biti smetnja I pricinjavati neugodnost ,kao sto je nemogucnost upotpunjavanja spolnog kontakta u braku.
                         Ako ovaj dio (klitoris) kod zene nije jasno (previse) izrazen  I ne pricinjava smetnju , onda nema potrebe za obrezivanjem , a Allah najbolje zna!Iz tog razloga je obrezivanje sunnet muskarcima a pocast tj olaksanje zenama, kako se prenosi u hadisu Poslanika saws , I kao sto je on oporucio jednoj zeni muslimanki koja se zvala Ummu Atijjeh , a bila je poznata kao strucnjak za obrezivanje zena u Medini , pa joj je Poslanik saws rekao :” Kada odsijecas ne kaznjavaj I ne muci , jer je to radost lica I olaksanje u braku “ (prenosi ga Hejsami u Medzme’u-yewaid I kaze : - prenosi ga Taberani u  “El-Ewsatu” kao hasen hadis pod brojem 172-5.).
       
                          Drugo: El - Istihdad.tj.brijanje dlaka oko stidnog mjesta. Muhammed saws je ovo naredio odredjujuci ga kao stvar fitre (prirodnosti tj . sunneta) CAsni Poslanikovi saws hadisi ogranicavaju maksimalnu granicu koju muslimani ne smiju preci , tj. Da protekne vise od 40 dana a da ne obriju stidna mjesta. To iz razloga sto je ovaj dio tijela, bilo kod zena ili muskaraca , jedan od prljavstinama najizlozenijih dijelova tijela jer je blizu otvorima za izbacivanje necistoca van organizma.Ljudi ga stoga zanemaruju I zaboravljaju jer je stidni dio tijela pa je zato pokriven. Pored toga ovo podrucje je mjesto pojave brojnih masnih izlucevina  I znoja sto ga cini plodnim tlom za  djelovanje izazivaca bolesti, mikroba I virusa. To nekada dovede do zapaljenja , a ponaosob da ne govorimo o neprijatnom mirisu.Lako su moguca brojna zapaljenja I kozne bolesti , kao I bolesti polnih I organa za izmokravanje.Sve ove bolesti se sa pojedinca mogu prenijeti na porodicu I sire drustvo putem zajednicke upotrebe bazena ,peskira, otiraca isl.a posebno medju supruznicima.Izazivaci bolesti se sa necistocom nagomilavaju oko stidnog dijela tijela , zatim se mogu zapaljenjima prenijeti na jajne kese I njihovu unutrasnjost , a zatim mokracnim kanalima do bubrega, unistavajuci ih ili ih sprjecavajuci da sluze svojoj funkciji pravilno, sto rezultira mokracnim zatrovanjima.
                        Od Allahove milosti je to sto je stvorio dlake koje rastu u ovom podrucju , I naredio nam da ih periodicno uklanjamo u bliskim vremenskim razmacima, kako nas je zaduzio Poslanik saws , kako bi se neprestano cistili.
                         Trece : Netful-Ibt (Uklanjanje dlaka ispod pazuha).Ovo je jedan od prirodnih zakona, kako je objasnio Poslanik saws u hadisu koji je pred nama.Naredjeno je zato sto se podrucje ispod pazuha, kao I podrucje pubesa, odlikuje povisenim brojem znojnih kao I masnih zlijezda ,pa je Allah ucinio da tu rastu dlake koje ce covjeka prisiliti da ih uklanja u sto blizim periodicnim intervalima , kako se nebi sirili neprijatni mirisi , sa tog podrucja , koje je podlozno djelovanju mikroba I virusa, izazivacima bolesti. Nemarni zapustaju ova mjesta jer su ona na skrivenim dijelovima tijela.Dozvoljeno je cupati, izbrijavati ili skracivati ove dlake.
                         Cetvrto : Sjecenje noktiju.  Qalm - znaci sjecenje sve sto se sjece , dio za dijelom oznacava se “taqlimom”. U arapskom jeziku, “taqlim” je uklanjanje svega onog sto je suvisno na nekom dijelu , kako bi taj dio mogao vrsiti svoju funkciju I odgovoriti svojoj svrsi ,kao sto se olovka ostri odsijecanjem suvisnih dijelova ili kao sto se drvo silji da bi se postigla ostrina.Tako se I nokti  podkracuju odsijecanjem dijelova koji prelaze jabucicu prsta kako bi prst bio zdrav I ocuvao svoju upotrebnu vrijednost.
                         Sjecenje noktiju je prirodan sunnet kojeg je oporucio Allahov Poslanik saws u ovom I brojnim drugim hadisima , kao sto je :” Jedan od vas pita o vijestima nebesa , a pustio je nokte kao kandze ptice , pa se pod njima gomila necist I prljavstina.”.
Zatim nejgove rijeci upucene Sewadeh ibnur-Rebi ‘ah  : “Kada se vratis kuci naredi im neka uljepsaju svoju hranu I neka posjecu nokte ,da ne vrijedjaju vimena svojih zivotinja kada ih muzu”.
                         Znaci da se pod dugim noktima nagomilavaju necisti ,bakterije I mikrobi,koji takodje mogu povrijediti vimena zivotinja,priciniti im pri tom smetnju I bezrazlozno inficirati one koji ce kasnije to mlijeko konzumirati jer je vrlo tesko odrzati ovako duge nokte prihvatljivo cistim.  Skracivanje noktiju podrazumijeva odstranjivanje visaka koji dodiruju kozu jabucice prsta , do jedne umjerene ganice koja nece smetati prstu ,sto ce mu pomoci da odrzi vitalnost I prirodnu aktivnost. Ta sigurnost se  ostvaruje uklanjanjem “dzepova” izmedju noktiju I prsta u kojima se akumuliraju necistoce I inicijatori bolesti , koje je tesko ocistiti a takodje mogu biti izvor neprijatnog mirisa. Poseban problem je , sto su sloboda I pokretljivost prstiju u ruku dugim noktima osjetno ograniceni.
                         Dugi nokti cesto budu izvor infektivinih oboljenja, koja se prenose ustima, dodirom, rukovanjem ,serviranjem hrane ili pica ,nekada budu izvor trovanja ,nakon kontakta sa tokicnim materijama I necistima , tu su I fizicke ozlede ,rane I ogrebotine, a mogu biti I uzrok brojim opasnim situacijama koje nastaju rezultirane smanjenom sposobnoscu drzanja razlicitih predmeta , jer dugi nokti smanjuju tu sposobnost.Kao preventivu svmu navedenom Allahov Poslanik saws nas je poucio da odsijecanje noktiju mora biti periodican, kontinuiran proces ,makar jednom sedmicno, kako bi se higijena upotpunila a tijelo se osjecalo svjezije. Limitirao je maksimalnu vremensku kotu u iznimnim slucajevima na 40 dana ,nakon cega nemoze postojati izgovor za pustanje dugih noktiju , zbog hadisa u kojem Enes r.a. kaze: “Dozvolio nam je Allahov Poslanik saws da potkresivanje brkova , sjecenje noktiju, uklanjanje dlaka ispod pazuha  brijanje stidnih dijelova ne ostavljamo duze od 40 noci”. (prenosi ga Ahmed , Ebu Dawud I ostali hadiski autoriteti).
                         Povrh svega, postoji mogucnost prskanja I drobljenja dugih I velikih noktiju, kod njihova energicnijeg medjusobnog kontakta , pa uzrokuje djelimicno ili potpuno opadanje noktiju, sto kasnije rezultira deformacijama I abnormalnim zadebljanjima gde ce se bakterije nastaniti.
                       Dugi nokti su se pojavili kod zena koje slijede zapadne modne trendove ,koje se cak natjecu u duzini noktiju na prstima nogu I ruku ,njihovu dekorisanju raznim hemijskim lakovima I supstancama koji su stetni po nokte, kao sto je firnis.i acetonska sredstva za skidanje laka.  Naravno, tu  je I postavljanje vjestackih noktiju koji se postavljaju posebnim manikirskim poduhvatima , uz upotrebu lakova, kolorit - supstanci ,da ne govorimo kako ti lakovi sprecavaju valjanost abdesta I gusula, te opste cistoce , zbog hemijskih tvari koje sprjecavaju kontakt vode sa povrsinom nokta, I stete opstem zdravlju , a posebno respiratornom sistemu I ocima.
                       Dakle , sjecenje noktiju je prirodan Allahov zakon, kojim je stvorio ljude I naredio Poslaniku saws da tim vrijednostima pouci sljedbenike.
                        Peto : Prenose Buhari, Muslim, Ebu Dawud , Tirmizi, Nesai , Malik, Ahmed, I ostali od Ibn Omera r.a. da je Allahov Poslanik saws rekao : “ Skracujte brkove I pustajte brade”.  U drugom predanju stoji :” Razlikujte se od mnogobozaca, pustajte brade I skracujte brkove”. U trecoj predaji stoji :” Pokratite brkove I pustajte brade”. (sahihul-buhari 5893) . U predaji od Ebu Hurejre , od Allahova Poslanika saws se prekosi : “ Skratite brkove I pustite brade, razlikujte se od vatropoklonika”.  Jasno je da je obaveza pustiti bradu ,a takodje I skratiti brkove , jer brkovi pocinju ispod nosa I iznad usta te su izlozeni izlucevinama usta I nosa koje ih prljaju zajedno sa ostatcima hrane I pica, tako da ih je tesko ocisti. Ovo brkove , a I nos I usta cini podloznim raznim bakterijama I mikrobima, kao sto ta necistoca izaziva neprijatan miris I uznemirava samog covjeka I inicira bolest, a I smeta svakom ko mu se priblizi zbog neprijatnog mirisa I mikroba nosilaca bolesti koje covjek dugih brkova siri oko sebe hada god zijevne ili kihne , ili kad otvori usta prilikom razgovora.
                        Vidimo da su Poslanikove saws oporuke o uklanjanju dlaka oko stidnih mjesta, ispod pazuha, skracivanju noktiju , potkresivanju I skracivanju brkova, makar jednom sedmicno , uopotpunitelji opste higijene I olaksavaju licnosti , jer tjelesne necistoce izazivaju I dusevnu potistenost I skucenost. Muhammed saws je naredio da se ove higijenske duznosti ne ostavljaju duze od 40 noci , sto vidimo iz hadisa Enesa r.a. :” Precizirao nam je Poslanik saws za skracivanje brkova, sjecenje noktiju , uklanjanje dlaka ispod pazuha , brianje pubesa (stidnog dijela ) da ih ne ostavljamo duze od 40 noci”.  Od Zejd bin Erqama se prenosi da je Resul saws rekao : “ ko ne skrati brkove nije od nas “. Prenose ga Ahmed , 19212, Nesai 25062 , I Tirmizi 2909.
                  Ovih pet bontonskih odrednica nam pojasnjavaju da je Poslanik saws postavio osnove cjelokupne tjelesne higijene. Nije ostavio ni jedno mjesto na tijelu na kom bi se mogli nagomilati mikrobi I necistoce a da nije naredio da se to mjesto cisti . Ako ovim higijenskim kodeksima dodamo abdest 5 puta u toku 24h , I gusul od vecih necistoca reflektuje nam se cjelokupna higijena kojom je nas Gospodar zadovoljan. Poslanikova izreka je naucna preteca savremenim medicinsko-higijenskim pravilima I preventivama , kodeksom koji je on propisao. Neka je stoga salawat I selam na poslednjeg Allahovog miljenika I poslanika Muhammeda saws , na njegovu porodicu I ashabe , I neka nasa poslednja dova bude “ Neka je hvala Allahu , Gospodaru svih svjetova”!

“Od predznaka Sudnjeg dana su : Da robinja sebi rodi gospodaricu, I kada vidis gole I bose cobane kako se u izgradnji visokih zgrada nadmecu ..”
       Prenosi Tirmizi u svom Sunenu, kitabul-iman 2535  od Umer bin Hattaba r.a. I kaze: hadis je hasen-sahih.
          Takodje ga nalazimo u Sunenu Nesaija ,kitabul-iman we sherai’ihi 4904 od Omera bin Hattaba. Takodje ga prenosi I od Ebu Hurejre I Ebu Zerra 4905. Zatim u Sunenu Ebu Dawuda, kitabu -sunneti 4075 od Abdullah bin Omera, od Omera r.a. Takodje u Sunenu Ibn Madze, kitabul-mukaddimeh 62 od ibn Omera a on od Omera r.a. Takodje ga navodi u drugoj formulaciji od Ebu Hurejre r.a. koji je rekao : “Bio je Poslanik saws jednog dana medju ljudima pa mu dodje covjek I upita - O Allahov  Poslanice , kada ce kijametski dan - , a on odgovori , “ upitani o njemu ne zna vise od onog koji pita , ali cu te obavijestiti o njegovim predznacima: Kada robinja rodi sebi gospodaricu, to je od njegovih predznaka, kada bosonogi I goli bude glavni medju ljudima , I to je od njegovih predznaka , I kada se pastiri budu natjecali u izgradnji (zgrada) I to je od njegovih predznaka, a 5 stvari ne zna niko osim Allaha , pa je Poslanik saws proucio : Samo Allah zna kada ce Smak svijeta nastupiti , I On spusta kisu I zna sta je u utrobama ..  U istoj formulaciji ga spominje Buhari u Sahihu , kitabu tefsiril-kur’ani 4404 takodje od Ebu hurejre . Takodje se navodi u Muslimovom Sahihu, kitabul - imani -10 od Ebu Hurejre sa njegovom formulacijom . Spominje ga I imam Ahmed, 170 , 346 od Omer bin Hattaba.                      Komentar hadisa  :

    Spominju casni ucenjaci Ebu DAwud, Ibn Madze , Ahmed, Buhari, BEgawi, Bejheki, Tirmizi, Muslim, Nesai I ostali poduzi hadis koji prenosi Omer bin Hattab r.a. o posjeti Dzibrila a.s. Allahovom Poslaniku saws I skupini plemenitih ashaba koji su bili sa njim a medju njima I Faruq Omer bin Hattab koji je naslijedio hilafet Allahova poslanika saws pa je (Dopisi hadis o imanu !!!!!!)
    Od znacenja (natjecanja u izgradnji) je da ce svako ko imade imalo mogucnosti nastojati uzdici zgradu koju gradi kako bi bila veca od drugih u beskonacnoj konkurenciji, koja nece imati drugi smisao osim konkurencije, ,a nema moci ni snage osim kod Allaha ds.s.
    U casnom hadisu spominje Odabrani saws 2 predznaka Kijametskog dana koji su se potpuno ostvarili u poslednjim dekadama 20 stoljeca kada niko nije mogao da zamisli - prosta masta , da postoji mogucnost ostvarenja , a prvi od predznaka je - da robinja rodi sebi gospodaricu.
     Smisao ovog predznaka je da ce svijetom zagospodariti” ljutski otpad” , sinovi I kceri robova I robinja kopilad I djeca nepoznatog porijekla , od kojih su mnoga usla u vladajucu bransu u brojnim mocnim drzavama danasnjice.
     To znaci da ce majka biti bez osnove, plemenita porijekla ,odgoja , a da ce njeni sinovi I kceri stici na svjetski vladarski tron , vladajuci drzavama , zajednicama, pozivajuci svoje majke iz bijede I ponizenja u kom su.
     Moguce je da se ovim tekstom plemenitog hadisa misli na neposlusnost roditeljima , a posebno majkama. Jer , kako termin  “emetun” oznacava zenu koja nije slobodna , tj .robinja je ,mnozina je “imaun”. Takodje moze oslikavati bilo koju drugu zenu. Stoga tekst hadisa moze znaciti da ce doci vrijeme kada ce se izgubiti nuzni nivo postovanja prema roditeljima u opstem smislu, a posebno prema majkama, pa ce ih tretirati kao sto gospodar tretira slugu, nipodastavajuci sva njena prava.Ljudi su sada dosli na ovaj nivo prezira I nepostovanja prava roditelja ,a prije kratkog perioda niko nije mogao predpostaviti ovo..!
      Drugi predznak u plemenitom hadisu je :
Kada  vidis bosonoge , gole pastire  kako se u izgradnji natjecu “ - a itekako se natjecu!
                 Niko zdrava razuma nije mogao predpostaviti dalekoseznost natjecanja u izgradnji visokih zgrada danasnjice ciji smo svjedoci uopste na citavoj zemlju a posebno u Arapskim drzavama. I ako je dozvoljeno  (a nebi trebalo)  u drzavama kojima je vazan svaki pedalj urbanog zemljista kao sto je Japan I Britanija , to nikako nebi smjelo biti dozvoljeno arapsko-islamskim pustinjama, koje se prostiru na milione km2. Cijena izgradnje jedne od ovih zgrada cijom se visinom nadmecu bila bi dovoljna za izgradnju 1000 kuca. Tako bi se pusta zemlja urbanizovala, vazduh u gradovima bio bi cistiji, pruzila bi se prilika pospjesenijoj agronomiji, dobilo bi se na povecanju zivotnog prostora za svakog stanovnika pa cak I zivotinje , smanjio bi se pritisak na prirodnu sredinu. U isto vrijeme sve to bi manje kostalo u pogledu usluga odrzavanja, bezbjednosti od pozara I dr . opasnosti, te sigurnosti u ratnim okolnostima.
                I ako se svaki musliman - arap raduje urbanistickom I materijalnom napretku u arapsko-islamskim drzavama, istovremeno je razocaran urbanim trendom takmicenja u izgradnji visokih zgrada u pustinjama , koje zahtijevaju horizontalno a ne vertikalno napredovanje urbanih proekata…Zar je iko pametan mogao zamisliti postojanje zgrade cija visina prelazi 60 spratova u pustinjskoj drzavi, I zar b I neko kog bi obavijestili o tome prije samo 50 godina , mogao da povjeruje u to.
                Moze li iko razuman opravdati ovu ludacku trku u izgradnji visokih objekata osim ako je ne protumacimo kao ostvarenje predznaka o kojem nas je Muhammed saws izvijestio? Onaj ko posmatra ova betonska pretjerano visoka zdanja , vidjece da za tim nema potrebe osim zelje za nadmetanjem u visini , ekstremno visoki dvorci, luksuzni automobili, neprikosnoveno rasipnistvo u svakom pogledu , samo ne u onom pravom koji ima za cilj izgradnju covjeka duhovno, psihicki, vjerski, mislilacki, naucno-tehnoloski , fizicki, vojno ..kako bi bio sposoban odbraniti svoju zemlju, cast , imetak, sebe I potomstvo, svoju vjeru I svetinje.  Tako Arapi nijesu u stanju presjeci put internacionalnim inovatorima koji su u arapsko-islamskim drzavama posijali laznu raskos, zaveli ih da svoj narod ne formiraju pravilno u isto vrijeme ti “kulturoloski okupatori” naucno I tehnoloski vrttoglavo napreduju kako bi nametnuli svoju upravu nad arapima I muslimanima I ostatku svijeta snagom neprikosnovene vojne moci.
                 Niko danas ne moze proci zalivskim drzavama a ni vecinom arapsko-islamskih I svjetskih drzava a da ne kaze : “ Istinu si rekao Allahov Poslanice , rodila je robinja sebi gospodara, I goli bosonogi pastiri se natjecu u izgradnji visokih zgrada , potvrdjujuci istinitost tvog predskazanja I tvoje vjerovjesnicke misije , najavljujuci bliskost Poslednjeg casa.    Neka je stoga salawat I selam na poslednjeg Allahovog miljenika I poslanika Muhammeda saws , na njegovu porodicu I ashabe , I neka nasa poslednja dova bude “ Neka je hvala Allahu , Gospodaru svih svjetova”!

 .

El-Muwahhedoon

Odlomci

Glavna strana | Studije | Dijalozi | Odlomci | Galerija slika | Kontakt

Ova rubrika ce sadrzavati vazne odlomke iz naucnih i vjerskih djela koji imaju za cilj islam predstaviti kao gradivnu cjelinu, koja se ne bori protiv covjecanstva.

NAUCNA NADNARAVNOST U     SUNNETU ALLAHOVA   
                                POSLANIKA SAWS
 
                                                  
                                              Uvod
   
             Zahvala pripada Allahu dz.s. , od Njega pomoc i oprost trazimo, vjerujuci i uzdajuci se u Njega. Neka je Allahova milost i blagoslov na sve njegove poslanike i one koji su ih u dobrocinstvu slijedili ,a posebno od svih njih na poslednjeg i najodabranijeg, Muhammeda saws koji je prenio Boziju uputu , izvrsio emanet, uputio covjecanstvo, i do smrti se borio na pravom putu. Molim Svemoguceg Allaha da ga pocasti i nagradi najvecom nagradom,da ga uzvisi na najvise stepene ,jer zaista Allah ne pronevjerava obecanje svoje!Amin!
           
            Od velicanstvenih temelja islama je : ispravno vjerovanje, pravilno obozavanje, prefinjena etika, lijepi medjuljutski odnosi…  Osnovni postulati ispravnog vjerovanja su -  vjera u Allaha dz.s. njegove meleke,njegove objave i poslanike,Sudnji dan, te ubjedjenje da se sve desava Allahovom voljom i odredjenjem. Svi ovi oblici vjerovanja re nalaze na relaciji gajba (vjerovanja u nevidljivi svijet) za koje svaki covjek treba Bozansku objasnjenje i uputu, apsolutno bozansku u koju nemoze uci ni koliko atom ljutskih iluzija.Takodje i obredoslovlje i moralni kodeksi su vjerske odrednice precizirane objavom. Zato vjerovanje u Allaha uslovljava pokornost njemu Svevisnjem kao bozanstvu I Apsolutnom Gospodaru koji nema druga niti rivala u moci. To je cisto vjerovanje,kako ga je Uzviseni Allah opisao Kur`anom :” Allah svjedoci da nema drugog boga osim Njega - a i meleki i uceni -, i da on postupa pravedno.-Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog”.  (Ali - Imran 18).
                    
              Kao nuzan rezultat vjerovanja u Allaha , Njegove meleke,knjige  I poslanke ,javlja se I jedinstvo vijere,cinjenica koju Allah dz.s. potvrdjuje rijecima :”Allahu je prava vjera jedino - Islam.A povodili su se oni kojima je data Knjiga bas onda kada im je doslo saznanje ,I to iz medjusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove rijeci ne budu vjerovali Allah  ce se brzo obracunati”. (Ali Imran 19)     
             Allah je poucio naseg praoca Adema a.s. velicanstvenoj vjeri islamu , u  trenutku kada ga je stvorio , pa je Adem zatim poucio svoje potomstvo,tako da je covjecanstvo zivjelo srecno ,vodjeno vjecnom Bozanskom uputom ostvarujuci smisao svog bitisanja : biti rob Jednog i Jedinog, obozavati ga kako je to on naredio , trudeci se da sto potpunije ispuni misiju namjesnistva na Zemlji , uspostavljajuci Bozansku pravdu, sve dok ne sretnu Gospodara i on bude zadovoljan njima..
            Medjutim, u covjeku postoje stremljenja ka zaboravu, u njegovoj dusi je konstantan sukob dobra i zla , podlozan je sejtanskim nagovorima ,neprestano stremeci ka izlasku sa puta koji je Allah odredio. Ucinkom svih ovih elemenata , ljutske zajednice su izgubile svjetlo upute , oslikano u vjerom koju je Allah odredio svojim robovima ,tako da su ljudi, mijenjanjem ili okretanjem od prave vjere izgubili srecu i zaglibili u mraku i nasilju od kojeg i oni sami zale a i zemlja pod njima.
             Takvo stanje traje sve dok Allah ne posalje covjecanstvu novog poslanika sa istom porukom,iz istog izvora ,iznova ih zovuci u islam pa je situacija varirala izmedju ustrajnosti na Bozijem putu i okretanju od njega, sve dok Allah nije pocastio cjelokupno covjecanstvo poslednjim poslanikom i vjerovjesnikom koji je dosao kao pecat svih poslanstava i misija sa «citavim upotpunjenim islamom» . Dosao je sa religijom za koju se Allah , blagosloveno ime njegovo obavezao da ce je cuvati. Sacuvana je na istom jeziku na kom je objavljenja (Aapskom) , sa svim pojasnjenjima , doslovno , od rijeci do rijeci ,slovo u slovo ,vise od 14 stoljeca, i takva ce ostati sve dok Allah ne odredi da bude drugacije  , na Zemlji i onom sto je na njoj. Ovim se ispunilo Allahovo obecanje da kojim se On obavezao :' Zaista smo Mi objavili Uputu i Mi cemo je cuvati'. (El-Hidzr 9 )
           
              Istovremeno sve prijasnje objave su bile izlozene promjenama i gubljenju,u kolicini koja ih je izvela iz smisla Bozanskog znacenja te su postale nemocne da  upute covjecanstvo na pravi put.
         
              Muhammed saws nas obavjestava da je Allah dz.s. darovao  covjecanstvu  120 000 vjerovjesnika ,a od tog broja je odabrao 315 poslanika , od cijeg poslanstva danas nije ostalo ni traga,izuzev onog sto je ostalo od poslanstva Musa a.s. a i to je sto je ostalo pretrpjelo je ogromne promjene od strane jevrejskih svecenika.Dovoljno je ukazati da su te vijesti sakupljene u zbirku koja se danas zove 'Stari Zavjet' , koja je sastavljana tek nakon smrti Musa a.s. nakon vise od 8 stoljeca, te da su ovim vijestima dotata brojna iskrivljena jevandjelja i price , koje su izmisljali da bi neznatnu korist dobili , kako Allah to opisa mudrim rijecima : « A tesko onima koji svojim rukama pisu Knjigu , a zatim govore >Evo ovo je od Allaha < - da bi za to korist neznatnu izvukli .I tesko njima zbog onoga sto ruke njihove pisu i tesko njima sto na taj nacin zaradjuju!' (El-Bekareh  79 ). Takodje kaze :' One koji budu tajili jasne , koje smo mi objavili i pravi put koji smo u Knjizi ljudima oznacili , njih ce Allah prokleti ,a proklece ih i oni koji imaju pravo da proklinju'. ( El- Bekareh 159).
              I ono sto je ostalo tragova od poslanstva Isa a.s. tj.ono sto je zapisano oko jednog stoljeca nakon njegova uzdizanja , rukama brojnih nepoznatih ljudi iz razlicitih mjesta , u medjusobno udaljenim vremenskim razmacima ,a koje i dan danas biva mijenjano , dodavanjem ili oduzimanjem, sa brojnim kontradikrtornim tumacenjima, jasno ukazuje  na apokrifnost i patvorenost.
             Allah dz.s. se obavezao da ce cuvati poslednju objavu  Bozanskom pravdom po kojoj Allah nece kazniti roba a da mu nije poslao poslao potpunu uputu i upozorenje :' A mi nijedan narod nijesmo kaznili dok poslanika nijesmo poslali'. ( El-Isra` 15).
              Kako je Muhammed saws pecat svim poslanicima , tako je i  objava objavljena njemu kraj nebeskih uputa , neophodno je da ta objava ostane sacuvana kako Allah nikoga nebi kaznio bez upozorenja , te je Allahova objava sacuvana , bas kao da je Poslanik saws i danas ziv medju nama , upozoravajuci i opominjuci nas.
            
              Nebeske objave su smjernica covjecanstvu u pitanjima u kojima ljutski um nije u stanju postaviti ispravne vizije i norme,iz razloga sto se te stvari ticu gajba (nevidljivog svijeta) kojeg ljudi nemogu razumijeti osim uz Bozansku uputu.Takodje i u principima etike covjek nemoze donijeti apsolutno ispravan zakljucak , kao ni u pitanjima akide (vjerovanja) . Sve su ovo pitanja u koja , ako se covjek upusti bez  Bozije upute zalutace daleko!  Onaj ko promatra ova pitanja u Allahovoj Knjizi  naci ce da jasno ukazuju da je Kur`an  Bozija rijec , da je Muhammed saws pecat poslanstva poslan od strane Uzvisenog Allaha , Kreatora Nebesa i Zemlje.
            Allah, Njegovim sveobuhvatnim znanjem je imao u vidu da ce covjecanstvo jednoga dana zivjeti na stepenu na kom mi danas zivimo u vremenu ekspanzije svih vrsta znanosti, nauka o svemiru, njegovom sastavu ,pojavama i zakonima ..stepen koji nije dostiglo nijedno pokoljenje prije nas. Stepen napretka, prepun otkrica i tehnoloskih inovacija, koji je ljutski rod digao do vrhunca , sa materijalne strane, istovremeno zanemarujuci duhovnu tj.vjersku stranu covjekove prirode. To je ucinilo covjeka zauzetim materijalizmom do te mjere da mu je vjera postala nepoznanica, apsolutno negirana , kao sto je slucaj u mnogim neislamskim drustvima, kojima vlada opsjednutost materijalizmom i tehnoloskim dostignucima.  
         
             Zato je nas Gospodar , Mudri i Sveznajuci , u svojim mudrim rijecima i na jeziku Njegova Poslanika saws. (Sunnetom) ukazao na brojne naucne cinjenice , o cjelokupnom svemiru, o njegovim osobinama i pojavama, sto je savremenom covjeku ponudilo logican naucni dokaz da je Kur`an istinita Allahova rijec , rijec Gospodara koji jedini zasluzuje da bude obozavan.Takodje ukazuje da je ovaj Poslanik saws koji je primio Kur`an putem Bozanskog nadahnuca i objave pecat poslanstva, poucen od strane Uzvisenog Stvaraoca da pokrene zaspala i zabludjela srca da prihvate Allahovu vjeru. Tako se ljudi analizirajuci raznovrsne znanosti na kraju vracaju Allahovoj vjeri, prihvatajuci vjeru u nevidljivi svijet koju je  kultura materijalizma pocela negirati .Tako je nuzan rezultat proucavanja nauka istinitost vjere.
            Tajne sadrzane u Allahovoj Knjizi i Sunnetu njegova poslanika saws otkrivaju skrivenosti svemira i njegove karakteristike.Sadrzani su u Kur`anu u vise od 1000 ajeta , i brojnim Muhammedovim saws izjavama. Ove cinjenice nijesu usle u dokaze islama putem naucnog istrazivanja ,vec kao dokaz  Bozije moci i savrsenosti u stvaranju, te da je onaj koji je stvorio sve ovo takodje u stanju da ga unisti i opet ga iz nicega stvori.Pitanja stvaranja i ponovnog prozivljenja su jos uvijek negirana od strane plitkih umova i nemarnih srca , a razlog negiranja je  neprihvatanje Allahove ,objavljene i argumentovane vjere.Ova kur`ansko - hadiska kazivanja su napomena muslimanima na vaznost spoznaje Allahova stvaranja i uspostavljanja njegovih zakona u svemiru , obavezujuci covjeka da na Zemlji kao namjesnik lijepo postupa.
             Prihvatanjem ovih cinjenica objavljenih Kur`anom i Sunnetom (koje su apsolutna istina ) ako bi se islamski ucenjaci zauzeli da potvrde i pojasne ove dokaze savremenom naukom u vremenu tehnoloske ekspanzije u kom zivimo, to bi bio jedan od najboljih metoda misionarstva i poziva u ovu savrsenu vjeru.Kosmicki dokazi su potpora ubjedjenju vjernika , uputa onim koji lutaju od ateista i mnogobozaca, koji su u vremenu u kom zivimo opasni po ljutsko drustvo! 
           
            Izvori islamske vjere su Kur`an i Sunnet- koji tumaci osnove vjere iz Kur`ana ,pojasnjavajuci dublje znacenje ,stoga je cuvanje Sunneta jedna od vjerskih duznosti. Obracanje na Sunnet u brojnim uopstenim propisima spomenutim u Kur`anu  je pomocni  nuzan faktor u tumacenju ove velicanstvene Knjige.Zato su islamski ucenjaci bili azurni u sakupljanju prakse Muhammeda saws , precizno je klasificirajuci uz podrobna objasnjenja. Cuvali su Sunnet raznovrsnim metodama , kao jedan od kljucnih izvora vjere. 
        
           Kur`an i Sunnet postavljaju temelje svim segmentima vjere , preko vjerovanja (akide) , obredoslovlja  (ibadata),etike (ahlaka), medjuljutskih odnosa (mua`melata) . Avi ovi segmenti ako se podrobnije sagledaju, svako ko zdravo rezonuje zakljucice da su Kur`an i Sunnet mu`dzize nadnaravnog karaktera , u literarnom sklopu , u mudrosti propisa , te u naucnom smislu kojeg nudi covjecanstvu.Nadnaravni u pojasnjenju vjerovanja u koje pozivaju u propisanim obredima , u moralu koji je neodvojiv od vjere, u medjuljutskim relacijama cije kodekse postavljaju. Takodje su oboje nadnaravni u iznosenju vijesti o prijasnjim narodima , kao i dogadjajima koji ce se desiti u buducnosti , kao sto su se brojna predvidjanja ostvarila potvrdjujuci da Kur`an nemoze imati ljutsko porijeklo, vec da je govor Uzvisenog Stvoritelja , kao sto potvrdjuju da je Muhammed saws.poslanik , nosilac Allahove upute ,koji ne govori po hiru svome. Takodje i neke od vijesti o prijasnjim narodima koje pominju Kur`an i Sunnet potvrdjuju ovu cinjenicu, dok naucne cinjenice dolaze kao potvrda savremenom dobu ,jezikom nauke.
  
             U pokusaju da razumijemo ajete i hadise koji govore o naucnim i kosmickim dokazima , nuzno je da ih precizno shvatimo u segmentu arapskog jezika , razumijevajuci termine i metodologiju izrazavanja .Takodje ih moramo razumjeti u svjetlu esbabu-nuzula ( povoda objave) , kao i na polju opstih principa islama ,dodajuci tome nuznost potcinjavanja svih savremenih naucnih metoda u razumijevanju Kur`ansko - hadiskih tekstova.
           Stoga brojni Kur`anski ajeti i Poslanikovi saws hadisi koji ukazuju na naucne cinjenice potvrdjene savremenim prirodnim naukama , trebaju biti jedna od najuspjesnijih metoda pozivanja u islam, u vremenu naucno - tehnoloskog napretka , u kom su muslimani i islam izlozeni zestokim napadima nevjernickog materijalistickog svijeta , koji je ostvario materijalni prosperitet a u isto vrijeme izgubio najosnovnije ljudske i moralne vrijednosti...!
         
           Od kada su krstaski ratovi zavrseni porazom zapadnjacke vojske u okupiranoj Palestini , pod naletima mocne islamske vojske , ideja zapadnjaka da se osvete islamu i muslimanima je orjentisana na pokusaje da se iskrivi slika o islamu. U ovakvim uslovima mrznje i slijepe pristrasnosti protiv islama i njegovih nosilaca pojavile su se orijentalisticke skole , koje su ulozile trud u proucavanju islama i islamske kulture , historije i obicaja kako bi pronasli slabe tacke koje bi iskoristili za napad. Prirodno je da su ovakva proucavanja , uzgajana na predrasudama bila daleko od tematske i naucne nepristrasnosti , tako da su djela orijentalista uglavnom protkana mrznjom i odbojnoscu prema islamu. U ovim orijentalistickim ratovima pokusali su nauditi Kur`anu, i kada su tu dozivjeli neuspjeh koji im je oruzje okrenuo u sopstvene grudi, svoje strijele su uperili na Sunnet Muhammeda saws pokusavajuci da ubace sumnju u njegovu vjerodostojnost , noseni tvrdnjom da Sunnet nije biljezen u doba Muhammeda saws jer je on to u pocetku zabranio iz bojazni da se njegove rijeci ne pomijesaju sa Kur`anom. Ova grupa orijentalista-sejtana dobro zna da je Sunnet casni drugi izvor islamskog prava , cvrsta veza brojnih pokoljenja islamskog ummeta sa jedne strane , i  njihova Poslanika saws koji je pecat poslanstvu i poslanicima, sa druge strane. Znali su da ako prekinu ovu vezu dovesce u sumnji vjerodostojnost islama preko jednog od njegovih najvaznijih fundamenata.
           
             Unatoc jasnoci cilja iza kojeg stoje nosioci orijentalistickih napada, zaodjenuli su se laznim plastom ' naucnog istrazivanja'  kojim skrivaju ogromne kolicine mrznje i pristrasnosti zabludi , a protiv istinitosti islama, bezi i najmanjeg opipljivog dokaza za sumnju u Sunnet Allahova Poslanika. Sunnet cija je vjerodostojnost potvrdjena istinitoscu generacija prenosilaca , sakupljaca i komentatora poslanicke prakse, koji su uglavnom bili od ashaba, tabiina, tabei-tabiina (prve 3 'zlatne' generacije islama'). Nadali su se da ce odvratiti muslimane od prakse njihova poslanika , svojevrstan metod za unistenje vjere..I doista, jedna grupa muslimana se povela za ovim sejtanskim zavidljivim podvalama , te su poceli tvrditi da je islam dosao Kur`anom i djelima poslanika saws, a ono sto je rekao , to nije duznost slijediti. U toj laznoj tvrdnji je potvora na Allahova  Poslanika saws i njegov Sunnet , laz koja je apsolutno kontradiktorna njegovim casnim rijecima :'  Drzite se mog Sunneta i Sunneta pravednih halifa '  (Tirmizi, Ebu Dawud , Ahmed , Ibn Madze ) .  Takodje je rekao :' Dat mi je Kur`an i slicno njemu (sunnet) ' ( Ebu Dawud). Ova lazna tvrdnja je takodje kontradiktorna Allahovim dz.s. rijecima :' Ono sto vam  Poslanik kao nagradu da to uzmite , a ono sto vam zabrani  ostavite , i bojte se Allaha  jer Allah , zaista , strahovito kaznjava'. ( El-Hasr 7 ).
              Izvori islamskog prava su sadrzani u Kur`anu , Sunnetu, Idzma`-u (konsenzusu ucenjaka) i qijasu ( analogiji).Sunnet je ono sto je prenijeto od Poslanikovih saws rijeci, postupaka, potvrda, osobenosti, zivotopisa, svejedno bilo to prije ili nakon poslanstva. Pokornost Allahovom Poslaniku saws je duznost (wadzib) shodno Kur`anskom uzvisenom tekstu :' I pokoravajte se Allahu i Poslaniku da bi vam bila milost ukazana'. ( Ali-Imran 152).  Zatim kaze :' Ono sto vam  Poslanik kao nagradu da to uzmite , a ono sto vam zabrani  ostavite' (El-Hasr 7 ) . Allah dz.s . je u brojnim ajetima uporedio pokornost Njemu sa pokornoscu  Njegovu Poslaniku proglasavajuci nevjernikom onog ko to negira :' Reci > Pokoravajte se Allahu i Poslaniku<! A ako oni glave okrenu - pa , Allah , zaista ne voli nevjernike' (Ali- Imran 32 ). Takodje kaze :' O vjernici , odazovite se Allahu i Poslaniku kada od vas zatrazi da cinite ono sto ce vam zivot osigurati' (El-Enfal 24 ).
             Kur`an nadalje smatra pokornost Poslaniku saws dijelom pokornosti Uzvisenom Allahu, te se jezikom Muhammeda saws obraca vjernicima :' Reci- ako Allaha volite mene slijedite pa ce vas Allah zavoljeti i grijehe vam oprostiti'. (Ali-Imran 31).  Kur`an nas upozorava da ne napustamo Poslanikove saws naredbe rijecima :' Neka se pripaze oni koji postupaju suprotno naredjenju njegovu da ih iskusenje ne istigne , ili da ih patnja bolna ne snadje'. (En-Nur 63).  Kur`an zabranjuje vjernicima da postupaju suprotno od  Muhammedove saws odluke i da su mu neposlusni rijecima :' Kada Allah i poslanik nesto odrede , onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahodjenju postupe . A ko Allaha i Njegova Poslanika ne poslusa , taj je sigurno sa skrenuo sa pravog puta.' (El-Ahzab 36 ). 
              Kur’an  negira  vjerovanje onih koji ne prihvate Poslanicku presudu u njihovim medjusobnim sporovima , pa kaze :”  I tako Mi Gospodara tvoga, oni nece biti vjernici dok za sudiju u sporovima medjusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dusama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore.”. (Nisa 65)
                  Kur’an potvrdjuje da su poslusnost I pokornost  Allahu dz.s. i Muhammedu saws osobine pravih vjernika  I faktor spasa na ovom I buducem svijetu pa kaze :” Kad se vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im on presudi, samo reknu: "Slusamo i pokoravamo se!' - Oni ce uspjeti.”(Nur 51) . Muhammed saws kaze:” Ostavljam vam dvije stvari , necete zalutati sve dok ih se budete drzali : Allahova knjiga I moj Sunnet”.  Takodje veli :” Na vama je da slusate I da se pokoravate, pa makar I abesinskom robu (makar vam I on bio zapovjednik) .Doista onaj ko pozivi od vas vidjece brojna razilazenja , stoga se drzite mog Sunneta I sunneta pravednih upucenih halifa , kao da ye za njih kutnjacima drzite, I cuvajte se novotarija u vjeri , jer je svaka novotarija zabluda”.
Zatim veli :”Citav moj ummet ce uci u Dzennet osim onih koji to odbiju “. Rekose :- Allahov Poslanice, ko ce odbiti to? Rece :” Ko mi se bude pokoravao uci ce u Dzennet , ako mi bude neposlusan odbice (da udje u Dzennet)”.
                    Muhammed saws je zestoko upozorio one koji budu lagali na njega rijecima :” Slagati na mene nije kao slagati na bilo kog, ko na mene svjesno slaze neka se pripremi za mjesto u vatri”.
                     Zbog toga su ashabi  r.a. prenosili vijesti od Poslanika saws vrhunskom preciznoscu I paznjom, bilo da se radi o njegovim rijecima, djelima ,precutnoj saglasnosti, pravnim propisima.. Nijesu se oko toga razilazili vec su mu se potpuno pokoravali I slijedili ga.Stoga su bili azurni u biljezenju, pamcenju, I prenosenju sunneta vjerodostojnim lancima prenosilaca(mutewatir)  jos za vrijeme zivota Muhammeda saws a I nakon njegove smrti, I pored njegova velikog nastojanja da se prije svega zapise Kur’an kada je rekao:”  Ne zapisujte od mene , ko zapise nesto osim Kur’ana neka to pobrise”.
                      Ovdje se zabrana zapisivanja hadisa odnosi na one koji nijesu bili precizni te nijesu mogli razlikovati Kur’an od Sunneta , pa je ova zabrana dokinuta rijecima Muhammeda saws upucenim Abdullah bin Omeru :” Zapisujte od mene , jer tako mi Onog u cijoj je ruci moja dusa, iz mojih usta ne izlazi nista osim istine “. Pored svega toga, neprijatelji islama napadaju casni Sunnet  sumnjajuci u njegovu vjerodostojnost , prenosioce I sakupljace, I ako su oni bili od najcasnijih ashaba, tabi’ina I tabe’i-tabi’ina. Zalosno je to sto neprijatelje islama u ovoj zabludi slijedi I jedna skupina sinova islama koji slijede metode zapadnih orijentalista I historicara .Sliejde neispravne metode zbog nepoznavanja stvanog islama I njegovog nasledja , sve zbog mrznje, slijepe pristrasnosti  a u borbi protiv istine . Ne poricemo da su pokusaji ateista, monogobozaca, licemjera , jeretika I nacionalista u patvorenju hadisa uzrokovani u jednoj odredjenoj mjeri razilazenjima politicke prirode koja su se desila u doba vladavine Osmana I Alije r.a. To su bili ohrabrujuci motivi da se pocne izmisljati hadis.
                        Medjutim, trud islamske uleme koja radi na cuvanju I preciscavanju casnog Sunneta od ovih interpolacija , nadmasio je uspjeh na bilo kom drugom naucnom polju.  Brojni metodi u provjeravanju hadisa , u domenu prenosilaca, kao I vjerodostojnosti njihovih uslova.  U tom cilju, pojavile su se naucne oblasti koje nijesu postojale kod covjecanstva ranije, kao sto je nauka o valjanosti prenosilaca , nauka hadiske terminologije I  brojne druge grane hadisa koje broje preko 65 vrsta nauka. Zato su podijelili hadis na sahih - vjerodostojan, hasen - dobar , da’if - nepouzdan, slab, te biljezili poslanicku praksu u zbirkama , kako nijedna nauka prije toga nije biljezena.
                         Kao odgovor na ove sumnjive orijentalisticke podvale , u ovoj studiji navodimo odredjene hadise koji ukazuju na prirodne pojave , pojasnjavamo neke od naucnih cinjenica ispravnim naucnim metodama , a vec smo ukazali da su ove naucne cinjenice postale jasne covjecanstvu tek nedavno, dok je Muhammed saws o njima govorio prije vise od 14 stoljeca .Ova prednost ukazuje na nadnaravni karakter poslanickog hadisa .tj . naucnu nadnaravnost (i’dzaz ) koji do sada nijesu naisli na veliko interesovanje ucenjaka hadisa ,kao ni onih koji proucavaju naucnu nadnaravnost u Allahovoj Knjizi.
                            Ova strana -naucna nadnaravnost- je samo jedna od segmenata  nadnaravnosti (i’dzaza ) u Poslanikovim saws hadisima I ona sama je dovoljna da ponisti te lazne sumnje I nevjericu u tacnost prenosenja I preciznost sakupljanja hadisa , jer ne negiramo da postoje slabi, cudni, patvoreni, odbaceni, krnji..hadisi koji se odbacuju I koje je islamska ulema kao takve podvoila u brojnim posebnim djelima.
                           Hadiski ucenjaci generalno- a ucenjaci  koji se bave vjerodostojnoscu prenosilaca posebno , su nam u ovoj znanosti podarili osnovu da nemozemo zalutati u te spletke I potvore neprijatelja Allahova Poslanika saws I njegove vjere , te je nauka o hadisu svojevrsna skola koja je pokazala zapadu kakva treba biti naucna preciznost I nepristrasnost.
                           Hadisi koje sam ovdje sakupio objavljivani su u sazetoj formi tokom mjeseca Ramadana 1422 h. god. Na stranicama “Al-Ahram “ casopisa , dnevno po jedan hadis. Nakon toga su moji brojni prijatelji ,braca I sinovi koji su pratili ovu rubriku zahtijevali od mene da hadise sakupim u knjigu ,kako bi se mogli okoristiti njima. Ispunjavajuci im zelju, sakupio sam hadise sa komentarima na stranicama ove knjige, za koju molim Svevisnjeg  Allaha da bude od koristi , da mi bude pomoc u sluzenju Allahovoj Knjizi I Sunnetu Njegova Poslanika saws na polju prirodnih nauka u koje sam Allahovom voljom upucen , te molim Svevisnjeg da ova knjiga bude prevedena I na druge jezike.  Molim Svevisnjeg da mi oprosti pogreske koje se dese u ovom djelu koje u njegovo ime uradih, da mi ne uskrati nagradu I ucini ovaj trud teskim na mizanu mojih dobrih djela “ ..na Dan kada nece nikakvo blago ,a ni sinovi od koristi biti , samo ce onaj ko Allahu cista srca dodje spasen biti”. (Sua’ra 88-89)
                             Allahumme amin amin amin! I nasa poslednja dova neka bude :”Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova!” Neka je salawat , selam I Allahov bereket na poslednjeg poslanika Muhammeda saws , negovu porodicu I ashabe !
                     Esselamu Alejkum We rahmetullah We berekatuh
   
                        
            
                                                                            
                                                                
                                                                  Fakir Allahove Milosti
                                               
                                                 Zaglul Ragib Muhammed En-Nedzdzar         
                           
     
 

"Kada upadne muha u hranu nekoga od vas , neka je zamoci (citavu) a zatim neka je izvadi, jer je u jednom njenom krilu otrov , a u drugom lijek "
      Prenosi imam Buharija u s vom Sahihu od Ebu Hurejre r.a. da je Allahov Poslanik saws rekao : “ Ako upadne muha u pice nekog od vas , neka je zamoci a zatim je odstrani , jer je u jednom njenom krilu otrov a u drugom lijek” . (Sahihul-Buhari 3320 , 5782).
      Nesai biljezi od Ebu Seida El’ Hudrija 4189  u formulaciji “ Ako upadne muha u posudu nekog od vas neka je zagnjuri”. Prenosi ga I Ebu Dawud - kitabul-a’timeh  3346 od Ebu Hurejre . Takoje u “Sunenu” ibn Madze, kitabu tibb 3495 od Ebu Seid El-Hudrija se prenosi da je Allahov Poslanik saws rekao : “ U jednom krilu muhe je otrov a u drugom lijek, pa ako upadne u hranu zamocite je u nju jer prvo dolazi otrov a zatim lijek”. Zatim se spominje u Musnedu od Ahmed bin Hanbela 6844 od Ebu Hurejre. U Darimijinom “Sunenu” - kitabul - atimeh,1951  od Ebu Hurejre u formulaciji :” Ako upadne muha u hranu nekog od vas neka je zamoci citavu jer je u jednom njenom krilu otrov  a u drugom lijek.”

                 Komentar    hadisa  :
 
        Ovaj casni hadis prenose takodje I ostali imami hadisa , kao sto su  : Ebu Dawud, Bejheki, Nesai, Ahmed, Ibn Madze, Darimi, Ibn Hibban , Ibn Hazimeh I dr. U svom predanju imam Ebu Dawud dodaje ..”jer se ona prvo umoci onim krilom u kom je otrov”.
        Znacenje casnog hadisa je da muha nosi u jednom krilu otrov a u drugom lijek (protuotrov)  tom otrovu. Stoga ako upadne muha u pice ili hranu ona ce iskoristiti krilo u kom je otrov kao vid samoodbrane. Pominje imam Ibn Hadzer el-Askelani u komentaru ovog hadisa da se muha brani tj sije otrov lijevim krilom ,sto ukazuje da se u desnom krilu nalazi lijek(protuotrov). Ovaj nas zakljucak se bazira na istrazivanju jednog od naucnika . Tako kada upadne muha u nesto, Allahovom voljom , protuotrov(lijek) unisti otrov iz drugog krila.
        Neki ljudi likuju , negirajuci ispravnost postupka potpunog zagnjurivanja muhe u hranu ili pice , koje ce se nakon toga konzumirati. Oni naravno zaboravljaju da se radi o krajnje nuznim situacijama , kao kada se covjek nadje u srcu pustinje I ne posjeduje nista vise od case vode ili nekog napitka , te je suocen sa smrcu ako bi I to izgubio , pa su pred njim u tom slucaju 2  opasnosti: opasnost da umre od zedji , ili opasnost da bude zarazen bakterijama I virusima ciji je muha nosilac I koje je donijela u njegovu posudu. Zato plemeniti hadis upucuje na soluciju, da muhu treba zamociti , kako bi protuotrov iz jednog krila ponistio stetno dejstvo mikroba iz drugog krila
           Onaj  ciji razum ovo ne moze pojmiti kao cinjenicu, necemo ga ni prisiljavati da to pojmi . Ali on niti bilo ko, ne smije sumnjati u vjerodostojnost ovog casnog hadisa iz nekog svog subjektivnog stava , zato sto mu je odvratno da popije ili pojede nesto u cemu je bila zamocena muha. Dakako da je muha poznata po necistoci I kao nosilac brojnih inicijatora bolesti . Ne smije se negirati doticni hadis, jer je lanac prenosilaca pouzdan, kako ga biljezi I Buhari ,a  I sam tekst je autentican I nesumnjivo je rijec poslednjeg Allahova poslanika Muhammeda saws , koja je potvrdjena I sa naucno - eksperimentalnog aspekta.
           SA naucne strane , potvrdjeno je da je muha jako siroko rasprostranjen insekt na citavoj zemljinoj kugli (sa cak priblizno 87 000 vrsta) .Obicno se hrane na smetlistima , organskim materijama u fazi truljenja , a znamo da se na takvim deponijama razvijaju bakterije , virusi I druge vrste mikroba.
            Bakterija je zivi organizam jako specificne gradje.Moze se naci na razlicitim stanistima u zemljistu u kolicinama koje se mjere bilionima u samo jednom gramu obradive zemlje, I milionima u kapi pljuvacke. Stoga je nemoguce izbrojati bakterije u biosferi zemljinog omotaca , a takodje ih  nesmijemo zanemariti, jer bez njih obradivo zemljiste nebi moglo uroditi plodom , a bez zemaljskih plodova ni zivotinje ni ljudi nebi mogli opstati. VEcina bakterija su “dobrocudne” dok postoje I brojne bakterije izazivaci bolesti. Sto se virusa tice, , oni su u sustini kiseline koje luce jezgra nekih zivih celija , a Allah dz.s. im je dao sposobnost da se okruze proeinskom opnom kako bi oformile samostalan organizam okarakterisan kao “virusna jedinica” . Ovim virusnim jedinicama Allah dz.s. je dao sposobnost da prodiru u zive celije do kojih dopru , prisile ih da formiraju nove viruse , ili ih ubiju. Stoga su virusi odgovorni za brojne bolesti koje pogadjaju  biljek , zivotinje I ljude.
            Virusi koji napadaju bakterijske celije poznati su pod nazivom “bakterijski virusi” ( Bacteriophage) , a virusi ubice (bakterija) medju nijma nazivaju se Virulent Bacteriophage, dok postoje I oni koji su okarakterisani kao “normalni “ ili “optimalni “ virusi  (Temperare Bacteriophage) .
            Od velicanstvene I nadnaravne Bozanske moci stvaranja je da je On , Slavljen I Uzvisen , sve u Univerzumu stvorio u paru , da bi ostao On , Slavljeni I Uzviseni Jedan I Jedini , postojan apsolutnom jednocom nad svim njegovim stvorenjima. Tako sva stvorenja svjedoce svom Stvoritelju I Njegovoj apsolutnoj jednoci (wahdanijjetu ) , da je On bez druga, da mu nema slicnog I da nema rivala.  Kao sto je I Uzviseni stvrio prvobitni zivot “prabiljke “  u paru, tako je sve stvorio u apsolutno jasnom dualitetu. Tako je stvorio materiju I stvorio joj oponenta, ,stvorio pozitivno I negativno, tmine I svjetlost, bakteriju I antibakteriju, musko I zensko.
         Kada muha sleti na deponije smeca I necisti gdje swe nalaze brojne organske materije u fazi truljenja koje su staniste bilionima bakterija I bakterijskih oponenata, virusa I antivirusa , Allah Uzviseni je dao sposobnost  ovom sitnom insektu da na jednom krilu moze ponijeti mikrobe a na drugom njihove oponente(ubice). Da nije tako, uistinu bi potpuno nestale sve vrste muha , a danas broje 87 000 vrsta, a u njihovoj ovako brojnoj egzistenciji je dobro koje  ova cifra potvrdjuje.
         Od virusnih oboljenja koja pogadjaju covjeka putem virusa koje prenose muhe u njegovu hranu, pice ili na tijelo su :
          Infiltracija, ospice, bolesti zlijezde podusnice , boginje, bubuljice , bradavice , zuta groznica, bolesti zeludca, neka stanja paralize , malignih oteklina , neke privremene bolesti centralnog nervnog sistema , kao sto je Multiple Selerosis.
          Pored toga virusi izazivaju medju zivotinjama brojna oboljenja, stoci, domacim zivotinjama I pticama, kao sto su : mozdana zapaljenja, groznica, pticija kuga (kolera) , a neke od ovih bolesti se mogu prenijeti na covjeka putem zarazenih zivotinja. Postoje virusi koji napadaju agrarna polja te mogu biti zarazena polja krompira, paradajza, banane, secerne trske idr.
          Bakterijski “virus ubica” potpuno unistava napadnutu celiju dok  “optimalni, dobrocudni” virusi ostaju u celiji , te ona nastavlja zivjeti, jer time dobija protuoruzje protiv iste vrste virusa I formiranja novih istih virusnih jedinica. Vjerovatno je ovo objasnjenje zasto muha na jednom krilu nosi bolest a na drugom lijek.
           Sa eksperimentalne strane , grupa istrazivaca muslimana iz Egipta I Saudijske Arabije su izvrsili brojne opite sa posudama u kojima je bila voda , med I r aznovrsni sirupi.Posude su ostavljene otvorene kako bi muhe upale u njih , pa su neke muhe zamocili potpuno a neke ne. . Mikroskopska osmatranja nakon toga su potvrdila da su posude u kojima muha nije potpuno zamocena pune bakterija I virusa , a one u kojima je muha potpuno zamocena su bez bakterija I virusa. Pitanje koje se samo namece je : Ko bi osim Allaha dz.s. pouciti poslednjeg Poslanika saws da muha u jednom krilu nosi otrov a u drugom lijek , I sve to prije vise od 1400 god!? A naucna istina o virusima koji unistavaju bakterije bila je nepoznata sve do 20 stoljeca , a takodje I bakterijski antivirusi su otkriveni tek nedavno !
          Zasto je Poslanik saws izrekao ovaj plemeniti hadis koji je izazvao bucne I duge komentare medju muslimanima I nemuslimanima? Ko bi imao pojma o tome, u njegovo  vrijeme a ni dugo stoljeca nakon njega?  Ko bi g a prisilio da se bavi ovakvom nepoznanicom?
        Allah dz.s. ga je nadahnuo znanjem I na Poslanikovom saws jeziku uputio ovaj plemeniti hadis da se hrana u ovom kriticnom momentu moze spasiti ovom metodom. Ova metoda je ostala kao dokaz nasim savremenicima, muslimanima I nemuslimanima , dokaz koji svjedoci poslednjem Poslaniku saws istinitost misije I poslanstva , koju  ce negirati nevjernici kao u poslanikovo doba I tako ce ostati do sudnjeg dana , uprkos jasnoci I brojnosti argumenata , ali vecina ljudi su neznalice…!

.

  …"i niko osim Allaha nezna kada ce pasti kisa"
            Ovaj  nadnaravni tekst izgovore od strane Muhammeda saws, sadrzan je u hadisu koji prenosi Abdullah ibn Omer da je Poslanik saws rekao:'' Pet su tajni koje ne zna niko osim Allaha: ne zna niko sta ce biti sjutra osim Allaha,i ne znaju sta skrivaju materice osim Allaha i niko osim Allaha ne zna kada ce pasti kisa, niti covjek zna u kojoj ce zemlji umrijeti, i niko osim Allaha ne zna kada ce nastupiti Sudnji dan.'(Sahihul-Buhari 4697).
                 U sahihu imami Buharije Kitabu-tewhid 6831 se takodje prenosi da je Poslanik saws rekao:''' Pet su tajni koje ne zna niko osim Allaha: ne zna niko sta ce biti sjutra osim Allaha,i ne znaju sta skrivaju materice osim Allaha i niko osim Allaha ne zna kada ce pasti kisa, niti covjek zna u kojoj ce zemlji umrijeti, i niko osim Allaha ne zna kada ce nastupiti Sudnji dan.
                   Takodje se prenosi u Musnedu imama Ahmeda 3477 :'Pricao nam je Jahja bin Su`be od Amr bin Murre od Abdullah bin Selemeh koji je rekao 'rekao je Abdullah «Vasem Vjerovjesniku su dati kljucevi svih tajni osim 5 stvari : 'Samo Allah zna kada ce nastupiti Sudnji dan i On spusta kisu, i On zna sta je u utrobama i ni jedan covjek ne zna u kojoj ce zemlji umrijeti.Zaista je Allah Sveznajuci i o svemu Obavijesteni.'
                   Slican hadis se prenosi sa drugim senedom (had.br.4536).Takodje slican hadis prenosi Buharija Kitabu-tefsiril-Kur`an 4328 ':Prenio nam je Ibrahim bin Munzir,od Ma`n`a ,a on od Malika, od Abdullah bin Dinara,od ibn Umera r.a. da je Poslanik saws rekao:'Kljuceva gajba ima 5 , ne zna ih niko osim Allah :'samo Allah zna sta ce biti sjutra, niko sem Allaha ne zna sta skrivaju materice i niko sem Allaha ne zna kada ce pasti kisa i ni jedna dusa ne zna  na kom ce mjestu umrijeti i niko osim Allaha ne zna kada ce Sudnji dan nastupiti.'
 
                      Komentar hadisa:
           Ovih 5 pitanja iz nevidljivog svijeta (gajba) zahtijevaju tomove tumacenja njihove apsolutne transcendentalnosti koju samo uzviseni Allah poznaje, stoga cemo se ovom prilikom koncentrisati na trecu od ovih cinjenica :'Niko osim Allaha ne zna kada ce pasti kisa'.
           Kisa je opskrba a samo Allah daje opskrbu, dok nekada kisa biva u vidu kazne a Allah je taj koji kaznjava.Padanje kise je komplikovan proces za ciju analizu je potrebno mnostvo faktora koje covjek ne moze spoznati, kao sto su brojni uzajamno povezani-potpuno nepoznati biolosko-hemiski procesi;strujanje vjetrova,isparavanje velikih vodenih povrsina, sakupljanje pare iz svih vrsta bioloskih aktivnosti (flore i faune).Magla i sva druga isparenja se pokrecu vjetrovima koji formiraju oblake oblikujuci ih u atmosferi, ili ih gomilajuci u maksimalnim kolicinama u gasovitom omotacu koja se opet mijesaju sa vodenom parom, te sa cesticama prasine koje zgusnjavanjem formiraju H2O u obliku odgovarajucem da budu kisa,grad ili snijeg.Citav ciklus se desava u konstantnom neumoljivom kretanju oblaka, tako da niko osim Allaha ne zna gdje, koliko i kada ce pasti kisa.
           Od istrazivanih cinilaca ove slozene reakcije su: kolicina i vrsta elektriciteta u jednom oblaku,zatim u oblacima koji se sudaraju, uticaj mjesecevih vjetrova na zemljinu atmosferu i brojni drugi poznati i nepoznati cinioci.Ovom dodajmo da oblaci ne nose vise od 2 % vodene pare koja postoji u gasovitom zemljinom omotacu.Njihova priblizna velicina je 15 000 km2.Voda u njima je u vidu ekstremno sitnih kapljica ciji precnik ne prelazi hiljaditi dio milimetra.Ove sicusne kapi su lagane, vezane za cestice vazduha, te stoga one ne padaju kao kisa osim ako se njihova zapremina ne poveca cesticama vodene pare i prasine koju nose vjetrovi sa zemljine povrsine te potpomazu spustanje kapljica u vidu kise (Allahovom dozvolom).To se desava medjusobnim sjedinjavanjem i sudaranjem oblaka razlicite temperature, vlaznosti, naelektrisanja i ostalih osobina.
              Jasno je dakle da je padanje kise u biti prirodni fenomen kojeg je uspostavio i najbolje ga poznaje Uzviseni Allah.I ma koliko se naucnici trudili da prodru u tajne formiranja i padanja kise iz razlicitih oblaka koje nose sitne kapi i vodenu paru, to je reakcija koja je van ljudske moci ma koliko ljudska saznanja i tehnologija napredovali.
            Poznato je da su pokusaji izazivanja kise iz vjestackih oblaka odgovarajuceg hemijskog sastava, i ako su uspjeli, naucnici nijesu bili u stanju usmjeriti kisu na zeljene pozicije, te je to potvrda hadisa 'Niko osim Allaha ne zna kada ce pasti kisa'.Znamo da se vremenske prognoze donose na kratke vremenske intervale pred kisu, bazirane na predpostavci te cesto budu netacne.
            Neka je slavljen Onaj koji je poslednjeg Poslanika saws poucio ovom saznanju, neka je vjecni mir i Allahov blagoslov na Muhammeda saws koji je ovu nauku primio i cuvao i nama prenio sa naucnom preciznoscu, koja ce uvijek biti zadivljujuci svjedok istinitosti misije u koju poziva, cak i u vremenu smutnji u kom zivimo.

"Allah je stvorio Adema a.s. prema njegovu liku"
Prenosi Ebu Hurejre r.a.da je Allahov Poslanik saws rekao:'Stvorio je Allah Adema a.s. na njegovu sliku,visokog 60 podlaktica pa kada ga je stvorio rece mu:'idi pozdravi onu skupinu ,meleka sto sjede i poslusaj sta ce ti odgovoriti, jer ce to biti tvoj pozdrav i pozdrav tvog potomstva'-pa je rekao   Adem (melekima) -Esselamu alejkum! A oni mu odgovorise 'we alejke selam we rahmetullah', dodali su 'we rahmetullah'.i svako ko udje u Dzennet bice na lik Adema a.s. a ljudi su se od tada smanjivali sve do sad'.
              Prenosi ga imam Buharija u 'Sahihu' 6227 :'Pricao nam je Jahja bin Dza`fer od Abdurrezaka on od Ma`mer od Hishama od Ebu Hurejre da je Poslanik saws rekao:''Stvorio je Allah Adema a.s. na njegovu sliku,visokog 60 podlaktica pa kada ga je stvorio rece mu:'idi pozdravi onu skupinu ,meleka sto sjede i poslusaj sta ce ti odgovoriti, jer ce to biti tvoj pozdrav i pozdrav tvog potomstva'-pa je rekao   Adem (melekima) -Esselamu alejkum! A oni mu odgovorise 'we alejke selam we rahmetullah', dodali su 'we rahmetullah'.i svako ko udje u Dzennet bice na lik Adema a.s. a ljudi su se od tada smanjivali sve do sad'.
               Hadis se navodi i u Muslimovom 'Sahihu' 2841 :'Pricao nam  je Muhammed bin Rafi` od Abdurrezaka, obavijestio nas je  Ma`mer  od Hishama bin Munebbeha koji je rekao:'Ovo nam je prenio Ebu Hurejre od Allahova Poslanika saws' pa je spominjao hadise i medju njima da je Poslanik saws rekao:':'Stvorio je Allah Adema a.s. na njegovu sliku,visokog 60 podlaktica pa kada ga je stvorio rece mu:'idi pozdravi onu skupinu ,a to bjese skupina meleka na sijelu i poslusaj sta ce ti odgovoriti, jer ce to biti tvoj pozdrav i pozdrav tvog potomstva'-pa je rekao   Adem (melekima) -Esselamu alejkum! A oni mu odgovorise 'we alejke selam we rahmetullah', dodali su 'we rahmetullah'.i svako ko udje u Dzennet bice na lik Adema a.s. visok 60 podlaktica, a ljudi su se od tada smanjivali sve do sad'.
                Takodje u 'Musnedu' imami Ahmeda 315/2 stoji:' Pricao nam je Ebu Amir od Mugire bin Abdurrahmana , od Musa bin Usmana , od njegova oca a on od Ebu Hurejre da je Poslanij saws rekao:'Zaista je Allah Uzviseni stvorio Adema prema njegovu liku'-a u knjizi mog oca stoji:' bio je visok 60 podlaktica' tako da neznam da li nam je to pomenuo ili nije'.
                 Hadis se takodje navodi u 'Musnedu' od Ebu Awaneh (188/1) , u Sahifi Hemam bin Munebbeha (43/58) ,u Musannefu od Abdurrezaka (384/10/19435/) .U hadisu nalazimo aluziju na tri velicanstvene naucne istine :
Da je Allah dz.s. stvorio Adema a.s. prema njegovu liku tj. prema liku Adema a.s.
Da je visina Adema a.s. bila 60 podlaktica .
Da su se ljudi smanjivali u rastu sve do danas.
                               
                              Komentar hadisa :
              Zadivljenost covjecanstva idejom ' evolucije organa' motivisala je mnoge da pokusaju smjestiti covjeka u taj dugi lanac stvaranja, bez jasnog argumenta, uprkos nedostatku fosilno -arheoloskih dokaza i brojnih kontradiktornih 'pukotina' oslanjajuci se na pretpostavku da je zivot na zemlji nastao prije najmanje 3800 _~  miliona godina te se postepeno razvijao od razlicitih vrsta i oblika zivota, koji su se vremenom namnozili u brojnim vrstama.Ispravni postulati su iskorisceni da bi se doslo do brojnih pogresnih zakljucaka koji negiraju Stvoritelja, a Kur`an nam potvrdjuje da je Allah Stvoritelj svega.
                   Dolazi hadis Poslanika saws koji potvrdjuje nuznost zasebnog stvaranja covjeka, uprkos smanjivanju velicine njegovog tijela vremenom te nam savremena nauka to potvrdjuje oslanjajuci se na sledece cinjenice :
Da se srz gradje zive celije sastoji od proteinske materije, a eksperimenti su potvrdili da slucajnoscu nista ne moze nastati. Prije svega, gledano sa aspekta njegove slozene strukture , a drugo , to je samo po sebi neziva materija koja djeluje unutar zive celije , kao i kiseline od kojih se formiraju proteini.
Zive celije su maksimalno slozene gradje , u njihovoj sposobnosti je da obavljaju funkcije u organima u kojima egzistiraju , sto negira mogucnost  njihova nastajanja bez prethodnog mudrog programiranja .Covjecije tijelo je gradjeno od stotina biliona zivih celija razlicitih vrsta-shodno funkcijama koje obavljaju, a svaka vrsta celija je formirana u posebna vlakna.Posebna celiska vlakna se grupisu i grade organe a organi grupisanjem grade sisteme organa koji svi zajedno funkcionisu savrsenom simfonijom na usluzi zivom organizmu omogucavajuci mu raznovrsne psiho-fizicke aktivnosti.
Precnik zive celije u organizmu ne prelazi 0,03 dio milimetra, i ona u sebi nosi celijsko jezgro.Jezgro predstavlja mozak celije, i ono maksimalnom preciznoscu upravlja svim komandama celije.Svako jezgro nosi precizan broj hromozoma.Broj hromozoma u svakoj od miliona vrsta zivih stvorenja i biliona jedinki svake vrste je razlicit.Uzmimo za primjer covjeka.Jezgro svih njegovih celija sadrzi 46 hromozoma u 23 para (izuzev genetskih-nasljednih celija koje nose polovinu od ovog broja tako da se broj hromozoma upotpuni u zigotu «oplodjenoj jajnoj celiji»).
Hromozomi jedne ljutske celije obuhvataju povrsinu ne vecu od milionitog dijela kvadratnog milimetra ,ali kada se rasclani ima duzinu od priblizno 2 metra , s tim da je genetski kod jedne osobe u organizmu (kada se ovako rasclani) prelazi razdaljinu od Zemlje do Sunca , priblizno 150 miliona km.
Nasledni (genetski )kompleks sadrzan u hromozomima jednog celijskog jezgra covecijeg organizma,nosi 18,6 biliona djelova nitrogenskih ,secernih ,fosfatnih osnova ravnomjerno raspodijeljenih u 3 komponente, uklopljene u 3,1 bilion formacija podijeljenih u priblizno bilion genetskih jedinki koje nose informacije osobina citavog organizma.Ako bi se ovaj red poremetio u najmanjoj mogucoj mjeri , doslo bi do anomalija ili totalnog propadanja organizma.
Zadivljujuce u ovom genetskom kodu koji nosi tajne zive celije je da kiselina u jezgru kojom se biljeze 'slova' (informacije) celije - njen hemijski sastav je identican kod svih jedinki ljutskog roda u procentualnoj vrijednosti 99,9% ma koliko da su genetski razliciti.Uprkos svemu tome ,svaki pojedinac od milijardi koji danas zive kao i oni koji su zivjeli i umrli i oni koji ce se tek roditi uvijek ce imati razlicit genetski kod ,razlicitiji u preciznosti od njegova istovrsnika.             
        Sto se tjelesne velicine naseg praoca Adema as tice , arheoloski zapisi biljeze da se  velicina tijela vremenom smanjivala i tako ce ostati dok Allah dz.s. ne odredi kraj Zemlji i onome sto je na njoj. Ovi blistavi zraci hadisa Allahova Poslanika saws pobijaju teoriju evolucije organa i potvrdjuju nuznost specificnog stvaranja u opste, a posebno stvaranja covjeka. To su cinjenice koje savremena nauka tek sada upoznaje, i stoga neka je Salawat i selam na Muhammeda saws , njegovu porodicu i ashabe, i sve koji njegovu uputu i pravi put slijede do Sudnjeg dana , i neka je hvala Allahu , Gospodaru svih svjetova!

 Zabrana ishrane mesom i mlijekom krave koja jede necist
            Prenose imam Tirmizi u 'Dzamiu- hadis br.1824 i Ebu Davud u 'Sunenu' hadisi 3785- 3787 od Abdullah sin Umera r.a.da je rekao:'Zabranio je poslanik saws. Jesti (meso) od Dzelale (krava koja se hrani necistocom) i njeno mlijeko.
            U Tirmizijinom sunenu (Kitabul- A'-timen 182????) 'Pricao nam je Hennad od Abden od Muhammed bin Ishakod Ibn Ebi Nedzin od Mudzahida od Ibn Umera koji je rekao :'Zabranio je Allahov Poslanik saws. meso od dzelale i njeno mlijeko.'
             Navodi ga Ebu Dawud u sunenu (Kitabul- A'timen  - od 3785- do - 3787)
             Pricao nam je Usman bin Ebi Sejbeh , od Abden od Muhammed bin Ishaka od ibn Ebi Nedzih,od Mudzahida od ibn Umera da je rekao:'Zabranio je Allahov Poslanik saws. jesti 'Dzelalu i njeno mlijeko.'
                                    Komentar hadisa
              'Dzelaletun' je zivotinja koja stremi  necistoci u ishrani,kao sto je izmet drugih zivotinja.Hadis upotpunjuje  nuznost zatvaranja ovakve zivotinje i nastojanje da se ona hrani cistom hranom koja odgovara prirodi zivotinje dok se ne otklone necistoce, sve dok se ne povrati u stanje cistoce koja odgovara covjecijoj ishrani kako bi mogao jesti njeno meso i mlijeko.
                Ucenjaci fikha se  razilaze u stepenu ove zabrane, da li je pokudjena ili bliska haramu (strogoj zabrani). Ono sto se jasnije namece je da je ova zabrana bliza haramu (osim u situacijama krajnje nuznosti).Cak neki ucenjaci idu dotle da zabranjuju i jahanje ovakve zivotinje iz straha da covjek ne bude izlozen necistoci putem njenog znoja, a najoptimalnije misljenjeje da je jahanje ovakve zivotinje pokudjeno iz bojazni da se ne uprlja jahac  necistocom znoja.
                 U nasem vremenu pojavila se  situacija potpuno identicna ovoj, s razlikom sto je covjek prisilio zivotinju  da se hrani necistocama,pa su se pojavile neizlecive bolesti koje su se prenijele ina covjeka putem ishrane, i postale nasledne bolesti, cak se i prenijelo na brojne druge vrste bliskih ???????? zivotinja, bilo putem hrane ili putem zajednickog zivljenja.Uzrok ovog velikog zla je covjecija teznja za brzim bogacenjem, ne vodeci pri tom racuna o prirodi koju je Allah usadio u svako zivom bicu.
                  Poslednjih decenija dvadesetog stoleca umovi nekih ljudi sejtana su dosli na ideju da stoku, perad i ostale domace zivotinje hrane ostacima  zaklanih zivotinja, krvlju, lojem, unutricama, samljevenim kostima, uz dodatak brojnih hormona, zeleci time bolju i brzu produktivnost mesa, mlijeka i jaja.
                  U novembru 1986 Britanija je zaprepascena ( a nakon nje i mnoge evropske drzave) brojem neizlecivih bolesti  kod zivotinja koje su hranjene zivotinjskim proteinom, a Allah Uzviseni im je za hranu odredio trave i zrnasto bilje.
                   Od najopasnijih bolesti je bila ona pod nazivom (bolest ludih krava ) Mad cow Disease = Bovine spongiform Encepha-lopathu or B.S. E.
                    Ova bolest napada i unistava nervni sistem zivotinje i dovodi ga u stanje ?? afekta kada zivotinja ne moze kontrolisati sebe i svoje pokrete i biva zestoko uznemirena i ekstremna,dok ne umre.
                     Potvrdjeno  je da se bolest prenosi i na onog ko se hrani mesom i mlijekom ovakvih zivotinja, a zatim i na potomstvo zarazenog covjeka,sto je prisililo vlasti u Evropi da izdaju saopstenje kojim se zabranjuje upotreba proteina zivotinjskog porijekla u ishrani stoke, peradi i uopste domacih zivotinja, i to 1988 kada je prvi put otkrivena bolest 'kravlje ludilo' do aprila 1991 unisteno je vise od 26 hiljada grla bolesnih krava.
                    Uzrocnici ove opake bolesti do dan danas su ostali nepoznati, mada se smatra da bolest izaziva virus nepoznatog porijekla koji napada imuni sistem i izaziva  visoku temperaturu.Ucenjaci nijesu  bili u stanju vidjeti ovaj virus cak ni pod elektronskim mikroskopima,niti ga  pratiti anti- materijama jer on ne ostavlja traga na korpuskulama u organizmu kojeg napada.
                     Hadis o zivotinjama koje se hrane necistocom kojeg je Allahov Poslanik saws. izgovorio prije vise od 1400 godina, u okolnostima kada nije bilo ni pomena o naucnim otkricima, ukazao nam je njegovu tacnost u savremenom dobu, sto svjedoci istinitosti njegove misije i poslanstva, veze  sa Uzvisenim Stvoriteljem Nebesa i Zemlje.   Neka je Salawat i selam na Muhammeda saws , njegovu porodicu i ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjega  dana.

 

 

“ On je stvorio svakog od Ademovih sinova sa  360 zglobova” 
 
              Prenosi imam Muslim u svom “Sahihu” od majke pravovjernih Aise r.a. da je Allahov Poslanik saws rekao : “ Zaista je svaki od Ademovih sinova stvoren sa 360 zglobova , pa ko velica Allaha , zahvaljuje mu , slavi ga , trazi od njega oprost, ukloni kamen ,trn ili kost (koji smeta ) sa puta , uputi na dobro a odvrati od zla, nabrojace broj zglobova , I ici ce tog dana spasen od vatre “. (Sahihul-Muslim 298 - 2 , 1007 ).
                   U predaji od Buharije koju prenosi Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik saws rekao : “ Na svakom covjecijem je sadaka. Svakog dana kada Sunce izgrije ucinices sadaku; ako dvoici pravedno presudis je sadaka , ako covjeku pomognes da uzjase na svoju jahalicu je sadaka, ili mu pomognes da na nju natovari teret I to je sadaka,lijepa rijec je sadaka , svaki korak ka namazu je sadaka, ukloniti smetnju sa puta je sadaka” . ( Sahihul - Buhari 2707, 2891, 2989 ) .
                      Prenose imami Muslim, Buhari, Ebu Dawud, Ahmed  I drugi od Burejde da je rekao :” Cuo sam Allahova Poslanika saws gdje veli :” U covjeku ima 360 zglobova, na njemu je da na svaki taj zglob ucini sadaku (dobrocinstvo)” . Takodjer se od Ebu Zerra r.a. prenosi da je rekao :” Kada osvane neko od vas na svakom zglobu mora uciniti sadaku , pa je svaki tesbih (slavljenje Allaha ) sadaka , svaka zahvala Allahu je sadaka , svaki “tehlil” (izgovaranje La ilahe Illallah ) je sadaka , svaki tekbir je sadaka , narediti dobro je sadaka, odvratiti od zla je sadaka ,a za sve ovo su dovoljna dva rekata “duha “ namaza “. 
                       Termin “Es-Sulamijj “ , oznacava zglob, te je tako sinonim terminu  “mifsal” , sa slicnom mnozinom. (sulamijjat ) . U osnovi se koristi za kosti prstiju I ruke , a zatim za kosti citavog tijela kao I zglobove tih kostiju. Zglobovi su mjesta gdje se kosti spajaju a vecina ih je pokretna, dok su neki pasivni kao zglobovi (spojevi) lobanje.
                       Ebu Dawud u “Sunenu” , kitabul-edeb 4563  od Burejde : ( U covjeku ima 360 zglobova (spojeva) pa je covjek duzan za svaki zglob uciniti sadaku “ , rekose :” A ko je u stanju uciniti to Allahov Vjerovjesnice?” :”Zakopati pljuvacku ispljunutu u dzamiji , ukloniti smetnju sa puta , a ako to ne nadjes , dovoljna su ti 2 rekata “duha” namaza”.
                       U istoj formulaciji ga prenosi imam Ahmed u “musnedu” 21920.
 
                                Komentar hadisa :   
 
         
                      Iz hadisa se jasno zakljucuje da se terminom “mifsal” misli na zglobove koji kostima I dijelovima tijela omogucavaju pokretljivost. Od znacenja plemenitog hadisa je da je musliman duzan zahvaljivati  Allahu dz.s. na cvrstoj skeletnoj gradji koju mu je podario I odlikovao ga je time nad ostalim stvorenjima. Stvorio ga je od strahovito velikog broja velikih I sitnih kostiju I hrskavica , sve kosti je povezao zglobovima koji ce cuvati pokretljivoscu osjetljive dijelove tijela.  Dao je covjeku izuzetnu fleksibilnost da moze stajati , sjediti, lezati, savijati se, opruzati I skupljati se , vrsiti brojne druge funkcije koje covjeku mogu posluziti mnogim vjestinama. Kao nacin zahvalnosti Savrsenom Kreatoru Allahu dz.s. svaki musliman pokorni I blagodarni rob ce na svakom od tih zglobova svakog dana uciniti sadaku (dobrocinstvo) , kao vid zahvale na toj ogromnoj blagodati, bez koje covjek nebi mogao da uziva u svom postojanju na ovom svijetu . Time se izrazava zadivljenost velicanstvom Allahova stvaranja u kreranju kostiju I zglobova velicanstvenom preciznoscu koja svjedoci Allahovoj Apsolutnoj moci u stvaranju. 
                      Nadnaravni moment ovog hadisa je spominjanje broja zglobova covjecijeg tijela maksimalnom preciznoscu (360) u vremenu kada ljudi o anatomiji nijesu imali nikakvog znanja, niti o broju kostiju I zglobova ljutskog skeleta. Sve to jos prije vise od 1400 godina u beduinskom podneblju bez naucno- istrazivackih uslova I sposobnosti biljezenja..! Ovo je izgovoreno pocetkom sedmog stoljeca a mi se nalazimo u 21 stoljecu , u kojem ogromna vecina populacije nezna broj zglobova u sopstvenom tijelu. CAk vecina doktora I profesora medicine , hirurgije kostiju, na vratima 21 stoljeca ne zna precizan broj kostiju ili broj zglobova covjecijeg tijela. Pitao sam veliki broj njih , te je broj u odgovoru varirao izmedju 200 ili 300 kostiju I 100 I  300 zglobova.
                       Takodje veliki broj naucnih  kruzoka izbjegava jasno precizirati broj kostiju I zglobova ljutskog skeleta , pa ih grupisu u glavne kategorije , kao sto je jedan britanski naucni krug sakupio kosti I zglobove ljutskog skeleta u tri glavne skupine, bez preciziranja ukupnog broja : 
Osovinski (aksijalni) skelet koji obuhvata kicmeni stub I vecinu kostiju lobanje.
konstrukciju koja obuhvata grudni kos , donju vilicu I neke dijelove gornje vilice.
Ekstremitetska konstrukcija koja obuhvata kosti karlice, ramenih lopatica I kostiju , te hrskavica I kostiju ekstremiteta (udova).
 
                       The Hatchinson Encyclopedia - publicirana 1995 godine je objavila da ljutski skelet ima svega 206 kostiju.
                        Medjutim dr.Hamid Ahmed Hamid spominje u dijelu koje je simpaticno naslovljeno (Rihletul-iman fi - dzismil -insan ) “ imansko cvjecijim tijelom “ , da sveukupna cifra zglobova ljutskog skeleta iznosi tacno 360 zglobova kako je to I potvrdio Allahov Poslanik saws prije vise od 1400 godina. 
                        Dr. Hamid je pojasnio cifru sljedecim redom :

   Prvo :   Kicmeni stub 147 zglobova,  od njih :
      25 zglobova medju prsljenovima
      72 zgloba izmedju prsljenova I rebara
      50 zglobova medju prsljenovima putem bocnih veza

  Drugo   :    U grudima Ima 24 zgloba I to :
 2 zgloba izmedju grudne kosti I grudnog kosa
 18 zglobova izmedju grudne kosti I rebara
 2 zgloba izmedju kljucne kosti I plecnih lopatica
 6 zglobova izmedju plecnih lopatica I grudi.

  Trece : 
   2 zgloba medju kostima pleca
6 zglobova medju kostima clanaka
8 zglobova medju kostima zglavaka
 70 zglobova medju kostima ruku
 
 Cetvrto :  Donji dio skeleta ima 88 zglobova :

 2 zgloba medju bedrima ,
 6 zglobova u kostima koljena
 6 zglobova u kostima noznih gleznjeva
 74 zgloba stopala

 Peto : Kosti karlicnog sklopa  I to :
 4 zgloba u dokoljenskim kostima
 4 zgloba trticne kosti
 6 zglobova u casicama
 1 zglob lajeralnog uzdignuca
                                  
                                            Ukupno 360 zglobova.


             Ovi pokretni zglobovi u covjecijem organizmu daju kosturu I citavom tijelu visok radijus pokretljivosti , I na njih se aludira terminom “sulamijj” u hadisu. Nepokretni spojevi kojih ima medju kostima lobanje ne ulaze u broj mifsala tj.pokretnih zglobova. To su spojevi preko kojih se odvija tijesni kontakt kostiju , poznati su pod nazivom bjelancevinasti zglobovi  jer sadrze likvide koji pomazu da kosti “uklize” tj. da se uklope medjusobno jedna u drugu bez ostecenja. Likvid je poznat jos I pod odrednicom (bjelancevinasta tecnost). Toj vrsti u neku ruku pripada I zglob kuka on je okruglog oblika I sastoji se od okruglog kostanog zavrsetka koji se uklapa u karlicnu supljinu slicno kruni (za razliku sto je ovaj zglob pokretljiv) te ta pokretljivost omogucava kostima bedra laku pokretljivost , sto nogama omogucava visok stepen mobilnosti  u razlicitim pravcima , a to bi bilo apsolutno nemoguce bez tog savrsenog sklopa kojeg je Uzviseni Kreator Allah dz.s. stvorio. Tako funkcionise I zglob koljena , obavljajuci funkciju spustanja tijela savijajuci se u 2 pravca , podizuci I spustajuci tijelo gore-dolje.
                Rucni zglobovi pak su “ klizeci “ , jer dodirne povrsine klize , sto omogucava spojenim kostima I bocnu pokretljivost , kao I pokretljivost naprijed-nazad. Zglob izmedju 2 najvisocija prsljena (vrh kicmenog stuba) I maju specificnu gradju koja covjeku omogucava lako okretanje glave sa jedne na drugu stranu , a pokrece sena okruglom zavrsetku jednog zgloba unutar okruglog dupljastog lezista drugog zgloba.
                 Skeletni sistem covjeka obuhvata grupe kostiju koji podupiru njegovo tijelo dajuci mu oblik , cuva njegove sisteme organa I osjetljive djelove , kao sto mu daje potporu za koju se vezu misici. DA nije zglobova koje je je Allah stvorio, sve kosti skeleta bi se u pokusaju pokreta istovjetno pokretale , tako da covjek nebi bio sposoban ni za najprostije pokrete .Cak ,ako samo jedan zglob zakaze, covjeku uskracuje brojne sposobnosti I  izaziva mnoge poteskoce I nevolje.
                  Stoga je prevashodna oporuka od strane Allahova Poslanika saws da covjek treba biti zahvalan svakog dana u kom ga Sunce ogrije u najmanju ruku brojem zglobova kojima ga je Allah obdario, ako ne I vise od toga. Ma koliko covjek cinio dobrocinstva I sjecao se Allaha , nece biti u stanju da mu zahvali na blagodati samo jednog od 360 zglobova koje je Allah darivao covjecijem tijelu.
                  Pitanje koje se samo namece je : Kako bi bez Allahova znanja nas Poslanik Muhammed saws znao da je svaki covjek stvoren sa 360 zglobova ? Ko bi ga mogao prisiliti da se zanima tim , za svoje doba apsolutnim nepoznanicama koje su bile na razini apsurda?  Da ga Allah dz.s.  nije poducio tom znanju koje je perjanica svim ljutskim znanjima , nebi to Poslanik saws nikada znao. Stoga  Allahovo znanje , objavljeno u Jasnoj Knjizi , kao I znanje kojim je nadahnuo svog poslednjeg Poslanika saws , a on ga u formi hadisa ostavio covjecanstvu (kao sto je I ovaj hadis) ostace vjciti dokaz istinitosti poslanicke misije do Sudnjeg dana. . Neka je stoga salawat I selam na poslednjeg Allahovog miljenika I poslanika Muhammeda saws , na njegovu porodicu I ashabe , I neka nasa poslednja dova bude “ Neka je hvala Allahu , Gospodaru svih svjetova”!
 


.