Make your own free website on Tripod.com
Blog Tools
Edit your Blog
Build a Blog
RSS Feed
View Profile
Open Community
Post to this Blog
« September 2018 »
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
You are not logged in. Log in
Entries by Topic
All topics  «
MUSLIM BLOG

Tuesday, 7 June 2005

Jedan dah i jedna osuda,sabira li se?
Jedan dah i jedna osuda,sabira li se?
U ime Allaha, Milostivog , Samilosnog!

Karakterisu nekog kao ostroumnog. Prikace mu znacku pronicljiva covjeka,kazu da nepogrijesivo prepoznaje kad covjek govori istinu,a kad je zaobilazi. Znacka mu jos,u slavu pronicljivosti sija iskustvom. Masa je zadivljena koliko dugo covjek radi to sto radi i kako rijetko grijesi.

Tako formiranom covjeku, ako sam za sebe ne vjeruje da mu je pomenuta sposobnost nepogrijesiva,samo bacaju prasinu u oci oni koji ga hvale.

A meni strasno smeta brzopletost. Smeta mi kad sam tako postupim, vise mi smeta kada vidim da prema drugima tako postupe,iskreno - najvise kada budem njena zrtva.

Ljudi vjernici,cesto su u situaciji da poneseni zarom ideje cesto prebrzo sklope kockice zakljucaka i osude covjeka kao kriva.

Muhammed saws je , kako Allah kaze :"Vi u Allahvom Poslaniku imate najljepsi uzor", doista postupio kao uzor.

Uzor kako se bitne odluke ne donose u jednom dahu. Iskrena namjera nije dovoljno opravdanje. Jer , Allahova vjera nas uci da pazljivi budemo medju sobom,da u odnosima sa ljudima baratamo vise dokazima nego predpostavkama.

U godini osvojenja Mekke, kada je islam konacno iz Medine usao u Mekku,pred sami polazak muslimana jedan covjek je ostao zapamcen. Nejgovo ime je Hatib ibn ebi Belte`ah.

Prije seobe zivio je u Mekki,u Medinu je preselio sam. Nije pripadao ni jednom od ogranaka plemena Kurejsh ,te tako nije mogao racunati na plemensku zastitu. Porodica mu je ostala u Mekki. Plasio se za njih,osvete Kurejshija kada muslimani budu zaposjedali Mekku.

Odlucuje napisati pismo Kurejshijama ,obavijestiti ih o namjeri i snagama muslimana, kako bi zbog te njegove "saradnje" postedjeli njegovu porodicu. Pismo je poslao po zeni iz Mekke koja se trenutno nasla tu.

Muhammed saws saznaje za to i salje nekoliko ashaba medju kojima Aliju r.a. Kada su stigli zenu,uzeli od nje pismo i vratili se Poslaniku saws, Hatibova r.a. namjera je bila otkrivena.Upitan je sta znaci ovo pismo, akt spijunaze i veleizdaje..

Hatib r.a. se obratio Poslaniku saws rijecima :"la ta`dzel alejje"- "ne zuri samnom", u smislu ne prenagljuj sa zakljuckom. Zatim je njemu i prisutnim ashabima objasnio kako vecina muhadzira (iseljenika iz Meke) ima neku vrstu zastite, bilo plemenske, bilo su im porodice sve iselile zajedno sa njima. A njegova porodica nije sa njim, a medju Kurejshijama je nezasticena i strana..
"..Nijesam ovo ucinio iz nevjerstva,ni apostazije(odmjetnistva od vjere)"..

Omer r.a. je zatrazio od Poslanika saws. dozvolu da kazni "ovog dvolicnjaka".

Muhammed saws. je rekao:"Istinu vam je rekao(Hatib)" Zatim je Omeru odgovorio da ne zaboravi kako je Hatib r.a. bio ucesnik bitke na Bedru,upozorivsi ga rijecima .."mozda je Allah rekao ucesnicima Bedra , cinite sta hocete oprosteno vam je".

Neko ko je dokazao svoju iskrenost u vjeri kada su muslimani bili manjina,kada su ih nevjernici sa svih strana salijetali,kada je bitka na Bedru trebala odluciti hoce li islam prezivjeti..

Poslanik saws je shvatio kako je neizostavno na Hatiba djelovao strah koji svako osjeti za svoje bliznje,kada su prepusteni volji nemila i nedraga..

Da je na Muhammedovom saws mjestu bio klasican vojskovodja,pogubio bi izdajnika,opravdanja uzeo samo kao isprazan izgovor. Covjek je saslusan,shvacen,jer je kazivanje njegovo bilo iskreno,a njegovo ucestvovanje u odbrani islama kada je bio slab , dokaz da nije njegova namjera izdati islam sada kada trijumfuje.

Podsjeticu da "`amul-feth" godina osvojenja Mekke nije krvlju zalivena. Muslimani su u Mekku usli mirno,obecali su sigurnost svim stanovnicima. Poslanik saws, je oprostio Kurejshijama kako je Jusuf a.s. oprostio svojoj braci nakon svih progona koje su mu priredili:Slobodni ste, oprosteno vam je..Molicu Allaha da vam oprosti.

Primjer Hatiba r.a. je primjer blagosti Muhammeda saws.Doista si milost svim svjetovima o Allahov Poslanice! Ovim povodom, Allah je objavio nekoliko ajeta sure El-mumtehinah" objasnivsi pogresku koju je Hatib ucinio. Istovremeno,Hatib r.a. nije ostao bez prilike da popravi pogresku svoju.

Zasto se kada osudjujemo postupke drugih ne stavimo u njihovu poziciju?Zasto ih ne poslusamo,cujemo razloge,pa onda ih izmjerimo? Kako je odvratna recenica:"Vjerovatno je to uradio iz ovog ili onog razloga"!
Covjek ce da strada, izgubi ugled, bude ponizen,krivo optuzen, u najmanju ruku potvoren,ako zakljucak o njemu skujemo iz ovog "vjerovatno" ili "mozda", i jos koliko fraza "opravdanih sumnji".

Slijediti sunnet (praksu) Allahova Poslanika saws ne znaci samo klanjati kako je on klanjao, jesti kako je on jeo,lezati kako je lezao, govoriti kako je govorio..Slijediti sunnet znaci cjelokupno zivjeti onako kako je Muhammed saws zivio. Zar nam Allah ne garantova da nam je on najljepsi uzor?

Koliko su muslimani slabi danas, koliko pokusavaju da formalnoscu nadoknade sustinu koju su zapustili. A formalnost je tu da potpaljuje cjepidlacenje, razilazenje u sitnicama, medjusobne hiperbolicne kritike...

Doista :"Allah nece promijeniti stanje jednog naroda,dok taj narod sebe ne promijeni".

Svemilosni, od tebe pomoc i uputu molimo, ucini da stvari vidimo onakve kakve u stvarnosti jesu,sjedini misli nase i djela nasa,ne kazni nas za ono sto bezumni medju nama ucine,vlastitog i tudjeg zla nas sacuvaj.. Molimo te svim onim cime te je poslanik tvoj Muhammed saws molio,milostiv nam budi na Dan polaganja racuna ! Amin!


muslim nex50 at 10:33 AM | Post Comment | Permalink

Citati...pa zidati

Povrsno citanje Kur`ana,kako od strane onih koji vjeruju u njega,tako od onih koji ne vjeruju,mac je sa dvije ostrice.

Takvih citalaca je dosta.Uzeh za primjer citaoca vjernika.Deklarativnog. Problem kod ove vrste je licne prirode. Uglavnom vjeruju samo u ono sto sami vide. Ne vole da im se prica,svoja saznanja zidaju sami,tu vjestinu ne priznaju nikom.

Problem br2. Obicno ima malo citalacke kilometraze iza sebe. Pod ovim podrazumijevam kondiciju citaoca razlicite literature.

Rezultat: Nuzno posrce na svakom drugom koraku u razumijevanju gradje kakva je Kur`an. Prije svega, nije u stanju razlikovati metaforicne poruke od stvarnih. Ne poznaje povode objave pojedinih ajeta, svakako ne zna da Kur`an nije objavljen odjednom. Osim toga,u razumijevanju se ne pokusava prilagoditi tekstu,vec tekst prilagodjava sebi. Nije u stanju razlikovati opste od izuzetka,derogirano od derogirajuceg.

Samo povrsni razlozi zbog kojih su stavovi svakog literaliste suhoparni i najcesce pogresni. Jedini dokaz im je :"Pa zar tako ne pise u Kur`anu?"

Primjer :

Takvi su procitali Allahove rijeci :"I borite se protiv njih sve dok smutnje ne nestane". Na ovom su podigli stav da Kur`an naredjuje borbu protiv nemuslimana u svim uslovima.

Povrsnim citanjem nikada ne zakljuce da je ova naredba izuzetak-odnosi se na one koji su se bespravno urotili na islam i napadaju muslimane. Tako letimicno ne shvate Allahove rijeci kojima se objasnjva da se naredba ratovanja odnosi samo na uzurpatore i nasilnike. Allah kaze u poglavlju el-Mumtehineh :

"Allah ce, sigurno, uspostaviti ljubav izmedu vas i onih s kojima ste u zavadi; Allah je svemocan; Allah mnogo prasta i On je samilostan.
Allah vam ne zabranjuje da cinite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavicaja vaseg ne izgone - Allah, zaista, voli one koji su pravicni
ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavicaja vaseg izgone i koji pomazu da budete prognani".

Zar sada nije dovoljno jasno?

Oni koji vjeruju,trebaju imati na umu , prije svega da o vjeri trebaju govoriti onoliko koliko je poznaju.Narocito kada se radi o Kur`anu. Ebu Bekr, r.a. kao Allahovom Poslaniku saws. najblizi ashab,bio je najcesci svjedok objava, rekao je:

" Koja bi me zemlja mogla nositi, i koje bi nebo spustilo svoju sjenu na mene ako bih rekao o Kur`anu nesto po svom nahodjenju(bez znanja)".

Dubina ovih rijeci je ocita. Vjerniku zemlja postane tijesna,kada se usudi da kaze o vjeri ono sto nije siguran.Kada kaze :"Allah naredjuje" ili "Allah zabranjuje" , a u sustini se ispostavi suprotno. Zato Allah i naredjuje vjernicima :"Pitajte one koji znaju ako vi ne znate".

Kako vrijedni nasi prethodnici rekose:"Pitanje je pola znanja".

Uvjek je na nama da se za sve ono sto ne znamo o vjeri obratimo na one koji su znali.Ako je pitanje novo, savremeno,sluzicemo se opet istim metodama zakljucivanja uspostavljenim u serijatskom pravu pod imenom "Usulul-fiqh" - principi-osnovi prava.

Oni koji ne vjeruju u Kur`an, takodje se moraju osvrnuti na komentar.Moraju imati prije svega na umu da je pred njima rijec objavljivana postepeno u periodu od 23 godine.
Osim toga- dobro se naoruzati nepristrasnoscu,iskljuciti brzoplete zakljucke i nakaradnu analogiju.Iskljuciti metodu "disiecta membra", i jos mnoge slicne..

"Procitao sam", nije dovoljan dokaz na kom temeljimo zakljucak. Pokusajmo da izadjemo iz sjenke samo svog misljenja,dobronamjerno,kako zakljucujuci drugima nebi nepravdu nanijeli.

Neka je hvala Allahu,Gospodaru svih svjetova,oprost i uputu od Njega trazimo,Svevisnji,ucini nas dostojnim tvoje milosti beskrajne,i ucini poslednja djela nasa boljim od svih prethodnih! Amin!


muslim nex50 at 10:19 AM | Post Comment | Permalink

Newer | Latest | Older